Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Februártól kötelező lesz az oltás Ausztriában, az oltatlanokat akár 3600 eurós bírsággal is büntethetik

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Osztrák Néppárt és a Zöldek támogatásával Ausztria a kötelező oltás bevezetésére készül február elsejétől. A törvénytervezet elfogadását jövő csütörtökre várják.

A szabályok a következők lesznek:

  • Az oltás 18 éves kortól lesz kötelező
  • Az oltás alól mentesülhetnek a terhes nők és akiknek orvosi okok miatt nem ajánlott az oltás
  • A betegségen átesettek hat hónapig mentesülnek az oltás alól
  • A kötelező oltás rendszere három lépcsős: a rendelkezés február elsején lép életbe, március közepétől ellenőrzik, hogy a törvényt betartják-e, a harmadik fázisban pedig emlékeztetőket küldenek és ha szükséges, bírságolnak is
  • A bírság 600 euró, de rendes eljárásban elérheti a 3600 eurót is
  • Évente legfeljebb négy alkalommal szabható ki büntetés az oltatlanokra
  • Ha valakit a bírság kiszabásának időpontja után két héten belül beoltanak, mentesül a bírság alól
  • A fenti szabályok rendszere változhat a járványhelyzettel párhuzamosan

Az osztrák kormány azt reméli, hogy a büntetések rendszere elkerülhető, ha időben beoltják magukat elegen. A tervet kritikák érték gyorsasága miatt – az elektronikus egészségügyi adatok rendszerezéséért felelős Elga GmbH cég és a társadalombiztosításokkal kapcsolatos IT-szolgáltatásokért felelős cég, az IT-SV szerint a kormány által megadott határidők túl koraiak. A két cég szerint március közepéig nem lesz elegendő idő az oltás alól mentesülők kérelmeinek kivizsgálására, a társadalombiztosítás nélküliek adatainak felvitelére stb. Az Osztrák Egészségügyi Minisztérium szerint viszont a határidőkön csak akkor módosítanak, ha a módosítás szükségesnek bizonyul.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban Ausztriát tekintette a „labornak”, melynek koronavírussal kapcsolatos szabályait Magyarország követi. 2021 decemberében Orbán Viktor hivatalosan is módosított ezen a véleményén, bár elvileg csak a karanténszabályokat illetően:

„Ők megmaradtak a vegyes védekezésnél, mi viszont nem hiszünk a karanténban, csak az oltásban. Információim szerint a harmadik oltás az omicron ellen is jó. Egy idő után be fogunk sokallani az oltásoktól, nagyon bízom benne, hogy három oltás már elég lesz. Nem nézhet úgy ki az ember, mint az ementáli sajt” – nyilatkozta a miniszterelnök. 

via Der Standard

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor