Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akiket nem öt éjszakára, hanem évekre zárt el az ausztrál határügynökség

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az oltásellenes teniszbajnok, Novak Đoković összesen öt éjszakát töltött a melbourne-i Park Hotelben, amiért az ország covidszabályait megszegve nem oltatta be magát. A teniszező vízumkérelmét felfüggesztették, majd miniszteri utasításra bevonták, így Đoković nem tud részt venni az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A teniszbajnok vízum-kálváriája ráirányította a nemzetközi sajtó figyelmét arra a 32 menekültre, akik évek óta raboskodnak a Park Hotelben, sokan közülük már kilenc éve.

Az elmúlt napokban oltásellenes tüntetők, menekültjogi aktivisták és újságírók tucatjai tüntettek a szállodából átalakított bevándorlási fogva tartási központ előtt. Az épületben tartózkodó menedékkérők „kilenc év túl sok” és „nem ugyanolyan emberek vagyunk, mint ti?” feliratú táblákat helyeztek az ablakokba.

Az ausztrál törvények szerint minden csónakkal érkező menedékkérőt fogva kell tartani. Nincsenek jogszabályok arra vonatkozóan, mennyi ideig lehet fogva tartani egy menedékkérőt.

Ezért aztán évekre kvázi-börtönbe kerülnek a menedékkérők – a börtönre ítéltekkel ellentétben viszont a menedékkérők nem kerülnek bíróság elé. Sőt, míg Ausztrália nem szabályozza, milyen életfeltételeknek kell megfelelnie a bevándorlási „tranzitzónáknak”, addig a börtönök életkörülményeit törvény írja elő.

Így aztán nem csoda, hogy a lakók kukacos és penészes ételre panaszkodnak, valamint a higiénia és az orvosi ellátás hiányára. Az ABC News beszámol egy harminchárom éves férfiről, akinek azt mondták, azért szállítják át a Pápua Új-Guinea részében található Manus-szigetről a Park Hotelbe, hogy orvosi ellátást kapjon súlyos fogfájdalmaira. Átszállítása után viszont azt mondták neki, a kezelését magának kell kifizetnie, annak ellenére, hogy a férfi el se hagyhat az épületet. Menekültsegítő aktivisták összegyűjtötték neki a kezeléshez szükséges pénzt, ezután viszont azt mondták a Park Hotelben, hogy a rendelőbe való átszállítás költségét és az őt kísérő őrök bérét is neki kell állnia. Az ehhez szükséges pénzt is összegyűjtötték az aktivisták, a kezelést mégsem kapta meg mai napig. Az eset állítólag nem egyedülálló.

Vannak, akik már kilenc éve élnek elzárva a külvilágtól a Park Hotelben. Jane Salmon, menekülteket segítő aktivista szerint egyesek teljes tinédzserkorukat a Park Hotelben élték le, ahol nincsenek szabadtéri létesítmények, és ahol a tűzesetek is gyakoriak.

A menekültek véleménye megoszlik a Đoković-botrányról. Sok fogvatartott együttérzését fejezte ki a teniszbajnokkal, mert „senkinek nem kívánják”, hogy azt tegyék, amit vele-velük. Mások viszont csalódottságukat fejezik ki, hogy Đoković több figyelmet kap a médiában, pedig csak néhány napot töltött az intézményben:

„Lehangoló, mert ez a személy csak két napja itt van, és sokan tiltakoznak érte, különösen a média emeli fel a szavát. Mi kilenc éve letartóztatásban vagyunk. Mi is emberek vagyunk. Van családunk is. Van életünk és sok álmunk is.” – mondta Zahid Hussain az ABC-nek.

Guardian adatbázisa szerint 2013 júliusa és 2014 decembere között 3127 ember érkezett Ausztráliába, akik később zárt menekültközpontokba kerültek. A bekerült menekültek közel felét még 2020-ban is ugyanott tartották őrizetben.