Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy napvilágra került felmérés árulkodik arról, hogy milyen elképesztő létkörülmények közt dolgozik egy átlagos amerikai munkás

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Kroger az Egyesült Államok negyedik legnagyobb magánmunkáltatója, az ország legnagyobb szupermarketlánca, és a második legnagyobb kiskereskedő a hírhedt Walmart mögött. A vállalat mintegy 28 ezer boltot, szupermarketet és egyéb üzlethelyiséget üzemeltet különböző nevek alatt: Ralphs, Dillons, Smith’s, King Soopers, Fry’s, QFC, City Market, Owen’s, Gerbes, Harris Teeter, Pick ‘n Save, Metro Market… A vállalat 2020-ban 465 ezer alkalmazottat foglalkoztatott, akik egy tavalyi felmérésben a legsanyarúbb életkörülményekről számoltak be.

A Kroger több ezer dolgozója körében végzett felmérés szerint, miközben a Kroger vezetői milliókat keresnek, a munkások megalázó bérért robotolnak, sokukat az éhezés és a hajléktalanság réme fenyeget.

A Jacobin által ismertetett felmérés szerint – amely a dél-kaliforniai, a coloradói és Washington állambeli áruházakban dolgozókra terjedt ki – a válaszadók 14 százaléka hajléktalan volt, miközben a Krogernél dolgozott, 36 százalékuk aggódott amiatt, hogy bár dolgozik, képtelen kifizetni a lakhatási költségeket és elveszti a tetőt a feje fölül, 18 százalékuk nem fizette ki időben az előző havi lakbért vagy jelzáloghitelt, háromnegyedüknek pedig problémát okozott az élelmiszerek megvásárlása. A válaszadók 34 százaléka inkább kihagyja a napközbeni étkezést vagy kevesebbet kénytelen enni, hogy más kiadásait fedezni tudja.

A világjárvány a Kroger számára áldásos volt – emlékeztet az elemzésében a Jacobin –, mivel az egyébként éttermekben elköltött dollárokat élelmiszer-vásárlásra fordították az emberek. Ez pedig a vállalat számára történelmi nyereséget és az egekbe szökő készpénzállományt eredményezett, amely 2020-ban 4,05 milliárd dollár működési nyereséget ért el, és 2021 harmadik negyedévének végére a Kroger 2,28 milliárd dollárt kitevő készpénzzel rendelkezett.

A vállalat vezetőit bőkezűen jutalmazták: 2021-ben a Kroger vezérigazgatója, Rodney McMullen 22,2 millió dollárt (közel 7 milliárd forint) keresett, ami jóval magasabb, mint a 2018-as 12 millió dollárja.

A Kroger dolgozóinak átlagfizetése 2021-ben 24 617 dollár (7,6 millió forint) volt, ami azt jelenti, hogy a vezérigazgató 909-szer annyit keresett, mint egy átlagos dolgozó.

Míg a vállalat részvény-visszavásárlási programokkal jutalmazta a befektetőket, addig a dolgozókat semmivel: bár a vállalat követte társait, és 2020 márciusában veszélyességi pótlékot nyújtott a munkásoknak, májusra ezt már visszavonta.

A vállalat – a számára rekord nyereséges – 2021-ben más jellegű botrányt is okozott. 2021. augusztus 2-án a Bernard Kroger alapító bejelentette, hogy a róla elnevezett cég igazgatótanácsába választotta Elaine Chaót, aki korábban George W. Bush elnök alatt munkaügyi miniszter, Donald Trump elnök alatt pedig közlekedési miniszter volt. Ez ellen nemcsak a munkások, de a vásárlók is tiltakoztak. Utóbbiak bojkottra szólítottak fel országszerte – mindhiába.

(Jacobin)