Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Munkások ezreit kényszerítik arra, hogy fertőzötten is bemenjenek a munkahelyükre az Egyesült Államokban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Amerikai Egyesült Államok betegségek ellenőrzéséért és megelőzéséért felelős kormányhivatala (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) a napokban újította meg a koronavírus-járványra kidolgozott protokollját. Az új irányelvek értelmében az amerikai munkások zömének vissza kell térnie a munkahelyére még abban az esetben is, ha igazoltan COVID-os.  A Jacobin beszámolója szerint az irányelvek különösen a pedagógusokat és az egészségügyi dolgozókat érintik hátrányosan.

Január 4-én a tagállami oktatási hivatal a New York-i pedagógusokat levélben tájékoztatta arról, hogy a pozitív tesztjük után 5 nappal már ismét taníthatnak, még abban az esetben is, ha tüneteik vannak. A levélben az áll, hogy az említett tüneteknek „enyhének” vagy „egyhülőben lévőnek” kell lenniük, az esetleges köhögésnek pedig „visszafogottnak”. A meghagyások szerint az érintett tanároknak el kell vonulniuk, ha evés vagy ivás céljából leveszik a szájra „jól illeszkedő” maszkjukat, emellett pedig a munkahelyen kívül továbbra is „be kell tartaniuk” a társadalmi távolságtartás szabályait, jelesül az otthonukat – a munkavégzés mellett – 10 napig nem tanácsos elhagyniuk. A frissített CDC-irányelvek szerint azoknak a munkásoknak, akik legalább egy oltást kaptak, ha újra megbetegedtek, nem szükséges karanténba vonulniuk.

Az ellentmondásos és komikusnak ható irányelvek hatalmas felháborodást váltottak ki az Egyesült Államokban, ahol az elmúlt hetekben naponta 1 millió új fertőzöttet azonosítottak.

A Jacobin elemzése szerint az irányelvek megújítására 3 okból van szükség, s ezek egyike sem a járványmegelőzést szolgálja. Egyfelől a  munkáltatónak kevesebb pénzt kell kiadnia, miután a fizetett szabadság ideje csökken. Másfelől az embereket ezzel is a munkahelyükre való visszatérésre kényszerítik. Harmadszor pedig ezzel kívánják orvosolni a tanár- és ápolóhiányt, amely az Egyesült Államokban is kifejezett.

Utóbbiak különösen nehéz helyzetben vannak. Az ápolók szakszervezete,  a National Nurses United (NNU) elítélte a CDC új irányelveit. „Az új irányelvek az eddigi legpusztítóbb járványhullám előtt csak további fertőzéshez, megbetegedésekhez és halálesetekhez vezetnek” – írta az NNU elnöke, Zenei Triunfo-Cortez a CDC igazgatójának címzett levelében.

Az amerikai egészségügyben uralkodó állapotokról híven árulkodik annak az egészségügyi dolgozónak a nyilatkozata, aki a Jacobin cikkében úgy fogalmazott: „a kórházunkban a személyzet és a betegek egymást fertőzik, a betegek a kórházban kapják el a betegséget”.

Az Egyesült Államokban a járvány két esztendeje alatt az egészségügyi dolgozók ötöde elhagyta a munkahelyét. A járványos megbetegedésben több mint 800 ezren vesztették el az életüket. Az amerikai kórházak az elmúlt hónapokban többször is túlterhelődtek, s a mostani járványhullám is azzal fenyeget, hogy a megbetegedőket képtelen lesz ellátni az egészségügyi rendszer.

(Jacobin, Business Insider, Mérce)