Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ledöntötték a volt elnök szobrát Kazahsztánban a gázáremelés után kirobbant tüntetések során

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kaszim-Zsomart Tokajev, Kazahsztán elnöke szükségállapotot rendelt el Almatiban és Mangisztauban a hétfőn kezdődő tüntetések megfékezésére, írja a 444.hu. Kedd este a tüntetők összecsaptak Almatiban a biztonsági erőkkel, aminek az elnök Telegramon megosztott közleménye szerint halálos áldozatai is voltak. A kazah kormány lemondott, Tokajev kerül az ország Biztonsági Tanácsának élére, a Novaja Gazeta értesülése szerint. 

A tiltakozások azután erősödtek fel, hogy Tokajev elnök elrendelte a kéthetes szükségállapotot. A tüntetők szerdán is összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt és kábítólövedéket is bevetettek, látható az Euronews tudósításában.

 

A tiltakozást a cseppfolyósított gáz árplafonjának megszüntetése váltotta ki. A tüntetések a nyugat-kazahsztáni Mangisztau tartomány olajipari központjának számító Zsanaozen iparvárosban kezdődtek, de több városba és faluba is átterjedt az elégedetlenség.

A tüntetők a tavalyi árak visszaállítását követelik, ami a mostani ár fele volt csupán. A kazahsztáni energiaügyi minisztérium szerint az energiatőzsdén forgalmazott cseppfolyós gáz iránti megnőtt kereslet indokolta az árplafon eltörlését. A Szovjetunió felbomlása után Kazahsztánban a gazdaság motorjává a fosszilis energiahordozók – elsősorban gáz – kitermelése vált, amit a rendszerváltás után javarészt kiszolgáltattak a külföldi, nyugati tőkének. Így az uralkodó rezsim hatalmának is egyik alappillére, milyen viszonyt ápol ezen vállalatokkal, és a tüntetések során is prioritása a kitermelés zavartalanságának biztosítása.

Az egykori szovjet tagköztársaságban, ahol parlamenti ellenzék sincs, nagyon ritkák a nyilvános tiltakozások. Ha a szervezők nem nyújtanak be előzetes kérelmet, a tüntetések illegálisnak számítanak. Ennek ellenére, január 4-én este több mint 12 ezer ember gyűlt össze Almati főterén.

A rendőrség villanógránátot és könnygázt vetett be a tüntetők ellen, miután azok botokkal és fémrudakkal megrohamozták a polgármesteri hivatal épületét.

A Reuters szerint a polgármesteri hivatal és a város főterének közeléből robbanásokat is hallani lehetett. A tüntetők rendőrautókat gyújtottak fel. Január 5-én több középületet is megrohamozott az elégedetlen tömeg. Kigyulladt a kazah párt központja és az Almati-i ügyészség épületei is. 

 

A kazah hatóságok korlátozták az internet hozzáférést és a népszerű üzenetküldő alkalmazásokat. Január 4-én este a GlobalCheck portál rögzítette az internet teljes leállását Almatiban.

Január 5-én a tüntetők megrohamozták az elnöki rezidenciát és elfoglalták a repteret.  A Novaja Gazeta értesülései szerint a tömeg egyes tagjai lőfegyvereket, pajzsokat és gumibotokat szereztek a rendőröktől. Az Amati-i történésekről az újság egy fotósorozatot tett közzé. 

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Новая Газета (@novayagazeta) által megosztott bejegyzés

A kazah belügyminisztérium közleménye szerint az Almatitól délre található Simkent és Taraz városában is támadtak meg kormányépületeket az éjszaka. Az összecsapásokban eddig közel 100 rendőr megsérült, több mint 200 embert őrizetbe vettek.

Január 5-én, szerdán Tájgyikorgan városában a tüntetők ledöntötték Nurszultan Nazarbajev volt elnök szobrát.

 

A vészhelyzeti zónákban kijárási tilalmat vezettek be este 11 és reggel 7 között, illetve tilos a fegyverek, lőszerek és az alkohol árusítása, írta meg a Novaya Gazeta. A rendkívüli állapot január 19-ig érvényes. 

A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítása szerint Moszkva egyelőre nem kíván – legalábbis, a két ország közeli viszonyát ismerve nyíltan – a szerk. – beavatkozni a kazahsztáni eseményekbe, „közelről figyelik a fejleményeket”. A tudósítások szerint a határ orosz oldalán nincsenek áldozatok.