Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy héttel a diplomáciai tárgyalások megkezdése előtt senki sem enged az orosz-ukrán konfliktusban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap éjjel telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akinek ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok „határozott választ ad”, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát – számoltak be hétfőn ukrán hírportálok a Fehér Ház sajtószolgálatára hivatkozva, írja az MTI.

A közlemény szerint mindkét államfő támogatja azokat a diplomáciai erőfeszítéseket, amelyeket a kétoldalú párbeszéd útján a jövő heten készülnek megtenni Oroszországgal. A tárgyalások január 10-én kezdődnek az Egyesült Államok és Oroszország között az Ukrajna körül kialakult feszültségről. Moszkva és a NATO képviselői várhatóan január 12-én találkoznak, Oroszország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) pedig január 13-án folytatnak tárgyalásokat.

Biden és Putyin között december elején már sor került egy két órás telefonbeszélgetésre, aminek során az USA elnöke soha nem látott gazdasági szankciókat ígért Oroszországnak, ha offenzívát indít Ukrajna ellen. A szankciók az orosz bankok rubelt dollárra vagy más valutákra való átváltási képességét célozhatják.

A szankciókkal való fenyegetésre Putyin december végén reagált egy közel egy órás telefonbeszélgetéssel, melyben az orosz elnök figyelmeztette Bident, hogy amennyiben újabb szankciókat vezetnek be Ukrajna miatt, úgy megromolhat a két ország közötti kapcsolat.

Oroszország a szankciók eltörlése mellett arról szeretne garanciát, hogy Ukrajna nem fog csatlakozni a NATO-hoz, illetve, hogy Ukrajna nem fogja visszafoglalni 2014-ben elvesztett területeit.

Ezeket a követeléseket az Ukrajna határaiban állomásozó 122 ezer orosz katona nyomatékosítja.

Putyin követeléseire reagálva Biden kiemelte Zelenszkijjel folytatott beszélgetése során, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei elkötelezettek azon elv mellett, amely szerint partnereikről azok bevonása nélkül semmiben nem egyeznek meg másokkal. Korábban Washington már értésére adta Moszkvának, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásáról csakis a NATO-tagállamok és Ukrajna dönthetnek.

Az amerikai elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását továbbá a Donyec-medencei fegyveres konfliktusnak a minszki és a normandiai megállapodások szerinti rendezését.

Zelenszkij a Twitteren közzétett üzenetében azt emelte ki, hogy az Egyesült Államok elnökével folytatta első diplomáciai megbeszélését ebben az évben, ami – szavai szerint – a két ország közötti kapcsolatok „különleges természetéről” tanúskodik. Megvitatták azokat a közös intézkedéseket, amelyeket az európai béke megőrzése és a további eszkaláció elkerülése érdekében tesznek, továbbá eszmét cseréltek az ukrajnai reformokról, beleértve Kijevnek az oligarchák befolyásának visszaszorítására tett lépéseit.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy Putyin korábbi követeléseinek egyelőre sem Biden, sem pedig Zelenszkij nem akarnak eleget tenni, illetve Kijev függetlensége fontos tényezőként fog szerepelni az elkövetkezendő tárgyalások során.

A Magyar Békekör tudósítója szerint Oroszország január elején, feltehetően kilenc és tizedike között fog hadgyakorlatot tartani stratégiai nukleáris erőivel, mind szárazföldön, tengeren és levegőben.  A megfigyelők összefüggést látnak a hadgyakorlat és az orosz követelésekről tartandó orosz-amerikai tárgyalás között. Ez a hadi gyakorlat erődemonstrációként szolgálhat majd az USA és a NATO számára, ami alátámasztja majd, hogy Putyin komolyan gondolja követeléseit Ukrajnával kapcsolatban.

Ezzel párhuzamosan hétfőn az öt nukleárisfegyver-nagyhatalom – USA, Kína, Oroszország, Franciaország, Egyesült Királyság – kiadott egy közös nyilatkozatot, melyben elkötelezik magukat a nukleáris fegyverkezés mérséklése mellett.

Maria Zakharova, az Orosz Külügyminisztérium szóvivője kiemelte, hogy a jelenlegi külpolitikai és nemzetközi feszültségek idejében különösen fontos, hogy a nukleáris nagyhatalmak kiálljanak a fegyverkezési verseny csökkentése mellett.

Szijjártó Péter is reagált az orosz-amerikai-ukrán helyzetre. Facebook-oldalán osztott meg egy bejegyzést, melyben arról beszél, hogy „a magyaroknak mindig jobb, ha az amerikaiak és az oroszok közvetlenül beszélnek egymással”.

„Antony Blinken amerikai külügyminiszter kollégánk az elmúlt percekben egy telefonkonferencia keretében adott tájékoztatást a négy visegrádi, a három balti, valamint a román és a bolgár külügyminisztereknek az amerikai-orosz elnöki tárgyalásról, amelyre december 30-án került sor”– olvashatjuk Szijjártó posztjában.

A külügyminiszter különösen fontosnak tartja az elkövetkezendő tárgyalásokat, ugyanis Magyarország története jól mutatja, hogy mi mindig is nagy vesztesei voltunk a „Kelet és Nyugat” konfliktusainak.

Azonban Szijjártó arra is figyelmeztette Antony Blinkent és a közép-európai kollégáit, hogy míg Magyarország a napokban újraindítja a földgáztranzitot Ukrajna irányába, az ukrán elnök egy olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely ellehetetlenítené, hogy a kárpátaljai magyar vezetők hivatalt tölthessenek be az ukrán közigazgatásban. Ha ez a jogszabály életbe lép, az súlyosan korlátozni fogja Magyarország lehetőségeit „Ukrajna támogatásának tekintetében”.

(MTI, Telex, Mérce)