Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Öt ember halt meg egy Kobanît ért török légicsapásban karácsony napján

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Forradalmi Ifjak nevű militáns baloldali csoport öt tagja halt meg egy valószínűsíthetően török légierő által véghez vitt légicsapásban december 25-én, a főként kurdok lakta észak-szíriai Kobanî városában.

A három női és két férfi áldozatot követelő katonai csapást a Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő (Syrian Observatory for Human Rights – SOHR) nevű civil szervezet szerint drónnal hajtották végre egy lakóépület-együttes ellen.

Az Al-Monitor publicistája, Amberin Zaman szerint egyik áldozatról se tudni, hogy bármiféle erőszakos cselekedetet hajtott volna végre Törökország ellen, és mindegyikük civil volt, akik leginkább a szerhasználat és a bűnözés ellen szerveztek kampányokat.

Zaman szerint Ankara célja az lehetett a támadással, hogy tovább széthúzást generáljon a szíriai kurd autonóm közigazgatás és Iraki Kurdisztán vezetése között, mivel a Forradalmi Ifjak sokak szerint a PKK nevű, Délkelet-Törökországban és Észak-Irakban tevékeny felkelő csoporthoz köthető.

A két kurd vezetésű adminisztráció között eleve sok feszültség gyűlik az utóbbi években, erről a Mércén is beszámoltunk már elemző cikkünkben.

A török hadsereg az utóbbi időben egyre intenzívebben támadja a Szíriai Demokratikus Erők által ellenőrzött kurd területeket, műveleteihez nehéztüzérséget, drónokat és harci gépeket is felhasznál.

Október közepén Erdoğan török elnök bejelentette, hogy országa „megsemmisít minden fenyegetést” Észak-Szíriában, miután egy állítólagos rakétatámadás során két török katona meghalt a szíriai Azaz régióban. A rakétát a török hatóságok állítása szerint a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők területéről lőtték ki.

Az Al-Monitor jelentése szerint Ankara megkezdte szíriai szövetségeseinek (legfőképp iszlamista szélsőséges milíciákról van szó) felkészítését egy kurdok elleni hadműveletre a térségben.

Az észak-szíriai kurd többségű területet azóta tartják ellenőrzésük alatt a Törökországhoz hű iszlamista milíciák, amióta 2016-ban a törökök megtámadták és elfoglalták Afrin városát, egy hadművelet keretében, amelyről ők azt állították, hogy az országuk déli határait akarják vele megóvni a „terrorista” YPG-vel szemben. Ankara régóta terrorszervezetként hivatkozik a kurdok önvédelmi egységeire, amelyek sikeresen harcoltak az ISIS terroristái ellen évek óta, megvédve a szír-török határvárost, Kobanît 2014/2015-ben, majd felszabadítva a terrorszervezet fővárosának számító Rakkát 2017-ben.

A szélsőjobboldali ankarai kormányzat szerint a YPG a Délkelet-Törökországban a nyolcvanas évek óta felkelést folytató, és számos állam szerint terrorszervezetként működő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik ága. A nemzetbiztonságra hivatkozva Recep Tayyip Erdoğan török szélsőjobboldali elnök mindezidáig két nagyszabású katonai inváziót vezetett az észak-szíriai kurd területek ellen, nagy mennyiségű civil áldozatot követelve, és erőszakosan megváltoztatva a helyi demográfiát a kurdok rovására.

(Ahval News, Al-Monitor)