Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elrendelték Porosenko őrizetbe vételét

Ez a cikk több mint 2 éves.

A kijevi Pecserszk kerületi bíróság elrendelte a korábbi ukrán elnök, Petro Porosenko őrizetbe vételét, miután Ukrajna főügyészi hivatala kérelmezte azt. Porosenko nem tartózkodik Ukrajnában.

A volt elnököt hazaárulással és terrorista szervezetekkel való együttműködéssel vádolja az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR).

A volt elnököt azért vádolják ilyen súlyos bűncselekményekkel, mert állítólag Valgyimir Putyin orosz elnök egy bizalmasával közösen folytatott kereskedelmet illegálisan a donyecki szakadár területekkel. Az ukrajnai országrész 2015-ös megszállása óta működő helyi szakadár közigazgatásokat az ukrán állam hivatalosan terrorszervezetként tartja számon.

Ahogyan arról a Mérce is beszámolt korábban, Porosenko lelkes támogatója, és elnökként kihirdetője volt az etnicista ukrajnai törvénynek, ami a kisebbségi nyelvek használatát korlátozta az országban. A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé tette az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez. A törvény szerint a törvény betartatását „nyelvellenőrök” ügyelték volna.

A törvény ellen hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát.

A magyar kormány is tiltakozott, Szijjártó Péter külügyminiszter több ízben is elfogadhatatlannak nevezte a törvény tervezetét.

A törvényt az etnicista politikai elit szerint az ukrán nyelv megvédése és az orosz kulturális hatás háttérbe szorítása indokolta. Ukrajnában a Krím 2014-es annektálása előtt a lakosság kb. 30%-ának volt orosz az anyanyelve, a háborúval az orosz többségű területek nagy része de facto levált az országról.

A nyelvi törvénykezési hullám a 2013-14-es forradalommal kezdődött, a háború további indokokat szolgáltatott a diszkriminatív intézkedésekre. 2014 februárjában arról fogadtak el törvényt, hogy az ukrán az államigazgatás minden szintjén az egyetlen használható nyelv, ez azonban akkor nem lépett életbe. 2017-ben az alapfokú oktatásban megtiltották a nem ukrán nyelvű oktatást.

(MTI)

 

Címlapkép: MTI/Nemes János