Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ott vágnak, ahol a legjobban fáj

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kezd a körmére égni a kormánynak az idei, látszólag korlátlan költekezés. Pár hete 350 millárd forintnyi beruházás elhalasztására szólította fel a Pénzügyminisztérium a minisztériumokat, hogy enyhítsen az idei költségvetési hiányon. A Varga Mihály által vezetett minisztérium szerda esti közleménye szerint már  755 milliárd forintnyi beruházás átütemezésével próbálják lejjebb tornászni a hiányt. Bár egyelőre nem ismert a megszorítások forrás átütemezések mibenlétének jelentős része, az biztos, hogy a fővárosi egészségügyi intézmények és az ellátásfejlesztésekre szánt Egészséges Budapest Program (EBP) idén elesik a kormányzati támogatástól.

A Pénzügyminisztérium döntése alapján 13 milliárd forint elvonásával teljesen elvágják az Egészséges Budapest Program kormányzati támogatását. Nem ez az első ilyen eset, tavaly december 31-én szintén a programot érintő 10 milliárd forint átcsoportosításáról döntöttek – írja a Magyar Hang.

A programról, melynek keretében a kabinet öt éven keresztül évi 10 milliárd forinttal támogatja a fejlesztések megvalósulását, 2019-ben egyezett meg a főváros és a kormány. A jövő évi pénzügyi keret felhasználásának részleteiről egyelőre még nem döntöttek, ugyanis a kormány még az idei részletet se biztosította időben a főváros részére. Az egyezség betartatását a főváros az atlétikai világbajnokság vétójának meglebegtetésével harcolta ki.

Eltüntetni a hiányt

Korábban részletesen beszámoltunk a 350 milliárdos átcsoportosítás hátteréről: a kormány nem kívánja orvosolni a jogállamisági problémákat, ezért kénytelen nélkülözni az Európai Uniótól érkező bevételeket, miközben fokozza a perverz újraelosztást megvalósító gazdaságpolitikáját és a kvázi-szociális juttatások kiterjesztését.

A hivatalos kommunikációban az átcsoportosítást a gazdasági teljesítménnyel, a pénzügyi tartalékok növelésével indokolja a kormány. Valójában azonban a kiadáscsökkentés a központi költségvetés kiadási oldalát csökkenti, és nem képez pozitív megtakarítást.

A korábban bejelentett 350 milliárdos kiadáscsökkentés megközelíti azt a 326 milliárd forintos elmaradt bevételt, amit az ország az EU Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RFF)  magyar részének előlegeként idén folyósított volna Brüsszel, amennyiben elfogadták volna a magyar helyreállítási tervet.

A tervet azonban a források felhasználásának magas korrupciós kockázata miatt az Unió nem fogadta el.

A szerda este bejelentett újabb kiadás-halasztás a Portfolio beszámolója alapján a közbeszerzési, tervezési vagy kivitelezési késedelemmel tehermentesíti a jövő évi költségvetést, hogy a költségvetési hiány GDP-arányos mértéke 5,9%-ról 4,9%-ra csökkenjen.

A minisztérium közleménye kiemeli, hogy a pénzügyi tartalék növelése mellett megmaradnak olyan intézkedések, mint a 13. havi nyugdíj, a családi adóvisszatérítés, a 25 éven aluliak adómentessége, illetve a vállalkozásokat terhető 750 milliárd forintos adócsökkentés is. A Portfolio számításai szerint ezek a kiadások 1500 milliárd forinttal rontják a jövő évi költségvetés egyenlegét.

A mostani korrekció nélkül Magyarországon a harmadik legmagasabb hiány alakult volna ki az EU tagországai között.

Érdemes összevetés

A költségvetésről idén részletes leírást állított össze a K-Monitor. Az interaktív tábla böngészéséből kiderül, hogy míg a fogyasztáshoz kapcsolt adókból 7 307 milliárd forint bevételre számíthat a költségvetés (ebből majdnem 5 és fél ezer milliárd az általános forgalmi adóhoz kapcsolódó bevétel), addig a vállalkozások adóterhéből csupán 1 438 milliárd forint érkezik. A rekordalacsony társasági adók miatt ebből az adónemből csupán 589 milliárd forint érkezik az államháztartásba.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton