Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Míg Márki-Zayék szabotázst gyanítanak, az NVI szerint csak két napja kérték ki az újabb népszavazási íveket

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az első igényléshez hasonlóan második alkalommal is a törvényben biztosított határidő lejárta előtt adják ki a szervezőnek a népszavazási aláírásgyűjtő íveket – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-hez kedden késő este eljuttatott közleményében.

Mint arról beszámoltunk, a Mindenki Magyarországa Mozgalom tegnap közleményt adott ki, mely szerint december 17-én kérvényezte az egységes ellenzék a Nemzeti Választási Irodától a hivatalos aláírásgyűjtő ívek pótlását, de ezeket csak december 23-án, tehát közvetlenül karácsony előtt küldi csak majd meg az állami intézmény, és a korábban, december 13-ra igényelt íveket is csak két nappal később adták át az ellenzéki népszavazást szervezőknek.

Előbbi állítás azonban az NVI szerint nem igaz, utóbbi pedig így igaz, és nincs is vele semmi gond, mert  határidőn belül adták ki az íveket.

Karácsony Gergely szervezőként „a Fudan Egyetemről, valamint az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdések kapcsán első alkalommal december 11-én késő este kérdésenként 3500 ívet igényelt. Igényét az NVI javaslatára december 13-án délután továbbiakkal egészítette ki, mivel az ívek gyártását végző ANY Biztonsági Nyomda (korábbi Állami Nyomda) kapacitása ezt határidőben lehetővé tette. A választási iroda így első alkalommal, december 15-én kérdésenként 26 667 ívet adott ki” – írják.

Az NVI szerint viszont a szervező második kérelme – a sajtóban megjelentekkel ellentétben – nem december 17-én, hanem 20-án délután érkezett be.

„Újabb íveket igényelt, amelyeket haladéktalanul, már december 23-án, vagyis mindössze három nap alatt kiad a választási iroda, miközben a népszavazásról szóló törvényben előírt határidő öt nap”

– fogalmaz az NVI.

Karácsony Gergely két népszavazási kérdése így hangzik:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az állami szerv kitér arra is, hogy egy íven 15 szignó szerepelhet, így az első körben igényelt 26 667 íven – kérdésenként – szinte pontosan 400 ezer aláírás gyűjthető. Második alkalommal újabb 25 ezer ívet igényeltek Karácsonyék, így a kérdésenként gyűjthető aláírások száma átlépi majd a 770 ezret. (Az újabb ívek kikérését az indokolja, hogy kérdésenként 200 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteniük, és számolni kell bizonyos mértékű hibafaktorral is.)

A két közleményt összevetve tehát: az MMM szerint „a kormány húzza az időt, a Nemzeti Választási Iroda pedig asszisztál ehhez” az aláírásgyűjtő ívek visszatartásával, míg a Nemzeti Választási Iroda szerint ők a szervezővel együttműködve és a törvényi határidőket betartva látták és látják el a népszavazással összefüggő feladataikat.

A népszavazási kezdeményezéshez indított aláírásgyűjtés ellenzéki pártok által koordinált helyszíneiről és időpontjairól a menjunktovabb.hu-n lehet tájékozódni.

Címlapkép: Mérce