Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz lakástörvénye nem engedné az I. kerületnek, hogy új bérlakásokat vásároljon a műemléki bérlakások helyére

Ez a cikk több mint 2 éves.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere sajtótájékoztatót tartott a Várban a kerület bérlakásait érintő ügyekről. A Párbeszéd politikusa elmondta, egyetért azzal, hogy megvásárolhassák bérleményüket azok a bérlők, akik már a rendszerváltás idején is a Várban laktak és másokkal ellentétben a privatizáció során nem tudták megvásárolni bérleményüket. Több ponton viszont kritizálta, és alkotmányellenesnek ítélte meg azt a fideszes javaslatot, ami eladatná az önkormányzattal a Várnegyedben található lakásait.

V. Naszályi Márta felidézte, hogy a nyár folyamán Böröcz László, fideszes országgyűlési képviselő olyan javaslatot terjesztett a parlament elé, ami a teljes önkormányzati bérlakásrendszert megszüntette volna. A törvényjavaslat olyan pártokon átívelő felháborodást váltott ki, hogy a javaslat „megszelídült” és már csak a Budapest területén található világörökségi lakásokra vonatkozik, amelyeknek többsége az I. kerületi Várban található.

Jelenlegi formájában tehát elsősorban az I. kerületi önkormányzatot próbálja arra kényszeríteni a Fidesz törvénye, hogy lakástulajdonait eladja. A törvény egy pontja megtiltja, hogy az önkormányzat más bérlakásokat építsen vagy vásároljon az eladott műemléklakások árából.

De még ez a megszelídített törvényjavaslat sem állta ki az Alkotmánybíróság próbáját, miután a köztársasági elnök, Áder János normakontrollra küldte az Alkotmánybírósághoz.

Az ősz folyamán az AB kritikáit figyelembe véve az országgyűlés a törvény egy új változatát fogadta el. A november 18-án elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy a műemléki lakások bérlői megvásárolhassák bérleményüket, bizonyos feltételek mellett.

Az ellenzéki polgármester szerint a törvényben „nagyon jó”, hogy meg fogják tudni a lakásokat azok a bérlők, akik már a rendszerváltás idején, 1993-94-95-ben bérlői voltak a műemléki lakásoknak, és a privatizáció idején nem vehettek lakást, „miközben mások pedig megvehették”.

A törvénymódosítás  három részével viszont nem ért egyet a kerület polgármestere, és ez a három pont álláspontjuk szerint továbbra is felveti az alkotmányosság kérdését. A Budavári Önkormányzat határozatot is elfogadott arról, hogy ebben a három kérdésben alkotmányjogi panasszal fog élni.

A jogszabály szerint az önkormányzat nem vehet részt tulajdonosként az adás-vételi jogügyletekben. Ha a bérlőnek nem felel meg az az összeg, amit az önkormányzat ajánl a lakásáért, akkor panasszal élhet kormányhivatalnál, a kormányhivatal pedig ezután maga határozhatja meg a vételárat. Ez V. Naszályi Márta szerint „súlyosan rombolja” az önkormányzat tulajdonosi jogait.

A másik ilyen pont, hogy akik kevesebb mint 25 éve cserével jutottak az ingatlanhoz, 35-50%-os áron vásárolhatnák meg bérleményüket az önkormányzattól. Az AB is kimondta korábban a törvényjavaslatról, hogy „nemzeti vagyont” nem lehet csökkentett áron eladni, de ez ennél a törvényponttál mégis kivétel lenne, az I. kerület szerint viszont azokat, akik lakáscserével költöztek a Budai Várba, „nem érte történelmi kár”.

Végül, de nem utolsó sorban, a törvényjavaslat beszűkíti annak lehetőségeit, amit az önkormányzat a lakások vételárával tehet.

A törvény értelmében az önkormányzat nem fordíthatná akármire a műemléklakásokkal nyert pénzt, többek között nem építhetne belőle vagy vásárolhatna más bérlakásokat.

Lakásfelújításra, vagy például városrehabilitációra költhetné a pénzt az önkormányzat.

Címlapkép: A Budai Vár 2020 áprilisában, a kijárási korlátozások alatt. / Fotó: Pósfai Orsolya