Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vidéken is elindult az aláírásgyűjtés a népszavazásért az álláskeresési járadékról és a Fudan Egyetemről

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Tolna megyei Bátaszéken írta alá Márki-Zay Péter az álláskeresési járadékról és a Fudan Egyetemről szóló népszavazás-kezdeményező ívet. A miniszterelnök-jelölt Baranya, Somogy és Tolna megye ellenzéki egyéni képviselői jelöltjeivel együtt írta alá az ívet, hogy ezzel is jelezze a szavazóknak – a szerdai napon Budapesten elinduló aláírásgyűjtés a mai napon vidéken is megkezdődött.

Az eseményen Márki-Zay Péter elmondta, hogy „mi vidéki emberek vagyunk, mi azon vagyunk felháborodva, hogy a Fidesz ostobának nézni a vidékieket”. Majd rátért arra, hogy a magyar vidéket a valódi problémák foglalkoztatják, nem az olyan álproblémák, mint „az óvodások nemváltó műtétje”, hanem a megélhetési kérdések és a korrupció. Ilyen valódi probléma, hogy a magyar kormány többet akar költeni a „kínai kommunista migránsegyetemre”, mint az összes többi magyar egyetemre.

Márki-Zay Péter szerint az is elfogadhatatlan, hogy az Európai Unióban Magyarországon a legrövidebb az álláskeresési járadék.

Az eseményen Tolna megye 1-es választókerületének jelöltje, dr. Bozsolik Róbert is felszólalt, aki a Márki-Zay alapította Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje. A miniszterelnök-jelölt az elszámoltatás jelképének megtett kék-szalagot is átadott a megjelent ellenzéki jelölteknek.

A vidéki aláírásgyűjtés megkezdésével a mostanában sokat keresett egységes ellenzék felsorakozni látszik a Karácsony Gergely által benyújtott népszavazási kérdések mögött, és úgy tűnik, a vidéki egyéni képviselőjelöltek is beálltak egy budapestinek tartott ügy, a Fudan Egyetem, és a Fudan által kiszorított Diákváros ügye mögé.  A népszavazási aláírásgyűjtéshez indított menjunktovabb.hu-n is megjelentek vidéki kitelepülési helyszínek, például Albertirsán, Debrecenben, Nyíregyházán, Tatabányán stb.

Ahhoz, hogy a népszavazást a választás napjáig biztosan ki kelljen írnia a kormánynak, az ellenzéknek 200 ezer aláírást kell összegyűjtenie év elejéig. Az álláskeresési járadék jelenleg 3 hónapra szól, ami Európában példátlan alacsony – ezt hosszabbítaná meg 9 hónapra az ellenzék. Az 500 milliárdos kínai hitelből finanszírozott Fudan Egyetem budapesti kampuszának tervéről szóló törvényt pedig hatályon kívül lehetne helyezni, ha a népszavazás megvalósulna. A Fudan Egyetem helyére tervezték eredetileg a Diákvárost, ami több bérlakást és kollégiumi férőhelyet biztosított volna, ha a Diákváros területéből nem engedett volna át a kormány a kínai egyetemnek.

Címlapkép: Márki-Zay Péter / Facebook