Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palkovics Imre szerint 2-3 hónapba telik valakinek munkát találni, az ellenzéki politikusok kiosztották a szakszervezeti vezetőt

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Egy átlag munkanélküli Magyarországon két-három hónap alatt el tud helyezkedni” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. A szakszervezeti vezető a Kúria Karácsony Gergely népszavazási kérelmével kapcsolatos döntését kommentálta, a főpolgármester egyik kérdése ugyanis arról szól, hogy 90 napról 270 napra hosszabbítanák meg az álláskeresési járadék.

Palkovics szerint, meghatározza az emberek motivációját, hogy mennyi idejük van a munkakeresésre. „Ha kevés idővel rendelkeznek és van elég szabad munkahely, akkor intenzíven keresnek és nem süllyednek bele abba a függőségbe, amit a szociális segélyezés okoz. A munkanélküliség szintje már 4 százalék alatt van, aki munkát akar találni, az talál is „– tette hozzá.

Ellenzéki politikusok nem hagyták annyiban a szakszervezeti vezető megszólalásait. Komjáthi Imre és Szél Bernadett is Facebook posztban reagált Palkovics szavaira.

Komjáthi a strukturális munkanélküliségre hívta fel a Munkástanács vezetőjét, valamint kiemelte, mind bérek, mind a munkanélküliségi mutatók kérdésében kettészakadt az ország. A politikus a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat novemberi gyorsjelentésével példálózott, mely szerint a tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 16,9%-os növekedést állapíthatunk meg a tavalyi évhez képest.

„A jelentés alapján 94,3 ezer tartós álláskereső az összes álláskeresőhöz viszonyítva 38,9%-os aránnyal szerepelt 2021. novemberben. A tárgyhó zárónapján, a 25 éven aluli korosztályba 29,3 ezer álláskereső tartozott, az 55 éves és a felettiek száma 73,2 ezer fő volt. Az előbbiek 12,1%-ot, az utóbbiak pedig 30,2%-ot képviseltek az álláskeresők között.
A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek (sem iskolai, sem OKJ-s szakképzettséggel nem rendelkezők) aránya 32,7%-os volt, az országos átlagtól magasabb érték nyolc megyében mutatkozott a tárgyhónapban. A szakképzetlen álláskeresők aránya Borsod-Abaúj-Zemplén (39%), Heves (38,8%) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (38,4%), megyében volt a legmagasabb.”

Szél Bernadett is üzent Palkovicsnak. A képviselőnő szerint

 ,,az álláskeresési járadék NEM szociális segély, hanem társadalombiztosítási alapú ellátás, amit a dolgozó emberek járulékfizetése alapoz meg. Nem kormányzati kegy, nem ingyenélés, hanem olyan ellátás, ami jár.”

Szél a GKI adatsorát hozta fel példának, mely szerint 2012 és 2020 között 1100 milliárddal többet fizettünk be az 1,5 százalékokból, mint amennyit munkanélküli ellátásra az állam költött. A képviselőnő szerint a munkakeresés átlagos ideje ma több mint 9 hónap, így bőven adhatna, sőt kellene adnia többet az államnak a bajba került embereknek.
Szél Bernadett hozzátette, „pontosan azért fizetjük ezt a járulékot, hogy ha munkanélkülivé válunk, ne maradjunk ellátás nélkül. Más országokban se lesznek „motiválatlanok” az emberek attól, mert három hónapnál hoszabb ideig tart az ellátás.”
Karácsonyék szerdán kapták meg a népszavazáshoz szükséges ajánlóíveket a Nemzeti Választási Irodából, ezt követően pedig egyből el is kezdték gyűjteni a  aláírásokat. Összesen 200 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteniük két hét alatt, hogy a választópolgárok szavazhassanak a Fudan törvény visszavonásáról és az álláskeresési járadék 90 napról 270 napra való emeléséről.
Címlapkép: MOSZ / Facebook