Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Beszolgáltatási kötelezettség – ki fizessen, hogy ne legyen ételpazarlás?

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kivételes eljárásban, egy nap alatt szavazták meg a Kásler Miklós által benyújtott törvényjavaslatot, amint a parlament 139 igen és 1 nem szavazattal fogadott el. Az ellenzék nem vett részt a szavazáson, tiltakozásképp kivonult a parlamentből. A legnagyobb élelmiszer-áruházak kötelesek a minőségmegőrzési idő lejárta előtt 48 órával felajánlani az eladó ételeket az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-nek. Az érintett 100 milliárd feletti éves nettó bevétellel rendelkező áruházaknak 2022 május végéig kell benyújtaniuk az élelmiszerhulladék-csökkentési tervüket.

Ez a 100 milliárdos kitétel feltűnő módon csak külföldi élelmiszer-áruházakat érint, vagyis az Aldinak, az Auchannak, a Lidlnek, a Penny Marketnek, a Sparnak és a Tescónak kell felajánlani a lejárathoz közeledő élelmiszereit az államnak, mutatott rá a Telex is. Ezzel és a szintén ma megszavazott, legnagyobb üzleteket érintő kiskereskedelmi adó megemelésével jelentősen megnehezíti az élelmiszerláncok helyzetét a kormány. Az új szabályok nem vonatkoznak azokra az élelmiszerekre, amiknek amúgy is 48 óránál rövidebb a minőségmegőrzési ideje, például a friss pékárura.

A nagy üzleteknek lehetőségük lesz, hogy az Élelmiszermentő Központ helyett karitatív szervezeteknek ajánlják fel a közeli lejáratú termékeket. Azok, akik egy évben több mint 2 százalékkal átlépik az élelmiszerhulladék tervezett mértékét, bírsággal néznek majd szembe. 

A parlamenti vitát és szavazást a Mérce Facebook oldalán közvetítettük.

A vitában felszólaló kormánypárti képviselők szinte szó szerint megegyező beszédeikben a törvénymódosítás környezetszennyezés és szegénység elleni jelentőségét emelték ki. Ahogy fogalmaztak, az élelmiszer pazarlás csökkentése korunk egyik legnagyobb kihívása. Farkas Sándor, fideszes képviselő szerint az újraelosztással a szegénységet és a pazarlást is csökkenteni lehet. Font Sándor, szintén fideszes képviselő elmondta, az új rendszerrel körülbelül 20-30 tonna élelmiszert menthetnek meg.

Varga-Damm Andrea, független képviselő felszólalásában kifejtette, hogy bár teljes mértékben egyetért a javaslattal, szerint ezt nem ilyen „kapkodva” kellett volna megalkotni és előterjeszteni. A mindennapi élelmiszerek között nagyon sok olyan van, amit csak pár napig lehet fogyasztani, vagyis vannak olyan ételek, amik csak 1-2 napig lehetnek az üzletben, az élelmiszerláncnak szinte egyből fel kell majd ajánlania.

A képviselő szerint az sincs benne a törvényjavaslatban, hogy a rászorulókhoz hogyan jut el a felajánlás. Ez ugyan a részletszabályokban lesz kifejtve, de a Varga-Damm szerint erre is érdemes lett volna ajánlásokat tenni.

„Látnunk kellett volna, hogy gyakorlatilag miről szavazunk!”

A képviselő hozzátette, hiába okoz plusz munkát és nehézséget az új rendelet az élelmiszerláncoknak, ha a szervezetlenség miatt utána az Élelmiszermentő Központnak kell kidobnia a sok felajánlott terméket. 

Farkas Sándor válaszában kifejtette, mindent részletesen megtárgyaltak az érintett szereplőkkel, különösen a karitatív szervezetekkel. Ennek részleteit azonban csak a törvényjavaslatot benyújtók ismerik.

Az új törvény nyilvánvalóan nem olyan népszerű a kereskedők oldalán, többek szerint az élelmiszerpazarlás csak ürügy, hogy a kormány keresztbe tehessen a külföldi élelmiszerláncoknak. A megszavazott törvény kritikusai szerint ez különösen nehéz helyzetbe hozza az áruházláncokat a rövid lejáratú termékek esetében, a friss áruk, gyümölcsök, zöldségek, bizonyos sajtok és vajak csak nagyon rövid ideig lehetnek majd a polcokon. A HVG egyik forrása szerint az sem kizárt, hogy a termelők is megérzik majd a változtatást. Az áruházláncoknak ugyanis nem áll majd érdekében, hogy a rövidebb ideig elálló élelmiszerekből csak kisebb tételben szerezzen be, hiszen a csak rövidebb ideig értékesítheti azokat.

Bár a parlament megszavazta a törvényt, számost kérdés még megválaszolatlan maradt. Remélhetőleg a részletszabályokban kifejtésre kerül az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. működésének részletei, valamit az a hihetetlen logisztikai munka, amivel ezt a nagyon nagy mennyiségű élelmiszert fogják eljuttatni a rászorulóknak pár nap alatt. Ennek ellenére, azt fontos leszögezni, hogy a élelmiszerpazarlás és éhezés nagyon komoly, egymásnak ellentmondó társadalmi problémák, amikre egy alaposan kidolgozott ételmentő program megoldást nyújthatna.