Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Áder János államfő és a családja után is kémkedhettek a Pegasus szoftverrel

Ez a cikk több mint 2 éves.

Áder János köztársasági elnök és a családja védelmét ellátó Köztársasági Elnöki Őrség vezetőit is megcélozhatták az izraeli Pegasus kémszoftverrel, írja a Direkt36.

Az egyik célpont az Elnöki Őrséget létrehozó és parancsnokként irányító Pomozi Sándor dandártábornok volt, aki célponttá válása idején még ezredesi rangban szolgált. A másik célpont az Elnöki Őrség kommandósait vezető Viplak Attila lehetett, aki magánprogramjain és külföldi útjain kísérte Áder Jánost, egyben pedig ő védte a köztársasági elnök családtagjait is.

A Direkt36 oknyomozó oldal arról számolt be, hogy mindkét személy telefonszáma szerepel abban a több mint 50 ezer számot tartalmazó kiszivárgott adatbázisban, amely a Pegasust gyártó NSO Group külföldi kliensei által megfigyelésre kiválasztott célpontokat tartalmazza.

Viplakot két – személyes és szolgálati – telefonszámán keresztül vették célba az izraeli kémszoftverrel 2019 nyarán, míg a fontosabb célszemélynek tűnő Pomozi száma 2019 tavaszától szerepelt a listán.

Arról, hogy az Elnöki Őrség legfontosabb embereinek a telefonját valóban feltörték a kémszoftverrel, nem sikerült bizonyítékokat találni. A Köztársasági Elnöki Hivatal nem kommentálta a Direkt36 értesüléseit.

Az oknyomozó oldalnak azonban sikerült megszólítania Viplak Attilát, valamint olyan személyeket is, akik jobban átlátják a magyarországi titkosszolgálatok munkáját, így a 2015-ig az államfő védelméért is felelős Terrorelhárítási Központ (TEK), a technikai megfigyelések mellett a technikai elhárítással is foglalkozó Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ), a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) és a 2015-től a Készenléti Rendőrségen (KR) alá tartozó, az államfő védelméért felelős Köztársasági Elnöki Őrség tevékenységét.

Az ő elbeszélésükből az a kép sejlik fel, hogy mind Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök, mind pedig az elnök és a családja védelmét biztosító alakulat és a TEK között komoly konfliktus alakult ki, amely végül odáig fajult, hogy 2015-ben Áder János testőrei kiváltak a TEK-ből. A Pegasus nevű kémszoftver célpontjai közé akkor kerülhettek az elnök testőrei, amikor az Elnöki Őrség kis létszámú főigazgatóságból területi rendőri szervvé kívánt átalakulni. A Direkt36 arról is beszámolt, hogy a köztársasági elnök testőreinek célponttá válásakor Trócsányi László volt az igazságügyi miniszter, akit – sajtóértesülések szerint – Orbán Viktor Áder utódjának szán köztársasági elnökként.

A Pegasus kémszoftver célpontjait tartalmazó adatbázist a Forbidden Stories újságíróhálózat és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerezte meg, majd egy nemzetközi nyomozás keretében 17 szerkesztőség – köztük Magyarországról egyedüliként a Direkt36 – közösen dolgozta fel.

A kémbotrányról a Mérce számos alkalommal beszámolt. Így megírtuk, hogy a TEK volt második emberét is megfigyelhették az izraeli Pegasus kémprogrammal, kémkedhettek a kormánykörök luxusutazásai után nyomozó fotós-újságíró után is, a kiszivárgott listán pedig újságírók, ügyvédek és üzletemberek neve is szerepelt.

Az ügy nemzetközi hatása is jelentős. Három elnök, tíz miniszterelnök és egy király telefonszáma is rajta volt a Pegasus-botrány során oknyomozó újságírók által feltárt, lehetséges megfigyelteket tartalmazó listán. A lehetséges megfigyeltek között ott volt Emmanuel Macron francia elnök is, akit Marokkó megrendelésére figyelhettek meg. A kémszoftvert bevetették Indiában, Bahreinben, Szaúd-Arábiában és Mexikóban is.

A programot gyártó NSO csoportot 2019-ig az amerikai Francisco Partners magántőkealap-kezelő cég birtokolta, amely 25 milliárd dollárt kitevő vagyont kezel, s mintegy 300 cégbe fektetett be.

Az NSO a botrány kirobbanása után úgy nyilatkozott, hogy a Forbidden Stories jelentése tele van téves feltételezésekkel és megalapozatlan elméletekkel, amelyek kétségeket vetnek fel a források megbízhatóságával kapcsolatban.

Az NSO azt is közölte, hogy kémszoftverüket csak és kizárólag „ellenőrzött kormányoknak” értékesítik. Novemberben a Mérce arról adott hírt, hogy Magyarország többé nem jogosult arra, hogy Izraeltől kiberbiztonsági programokat és eszközöket vásároljon.

(Direkt36, Mérce)

 

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt