Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jámbor András és a Párbeszéd támogatja a civil szervezetek Lakhatási Minimum javaslatait egy felelős lakhatási kormányzásért

Ez a cikk több mint 2 éves.

Jámbor András,  Budapest 6. vk. ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje és a Párbeszéd kiáll a szakmai civil szervezetek Lakhatási Minimum programja mellett. A 20 pontos javaslatcsomagot civilek dolgozták ki többek között a hajléktalanság megszüntetéséért és a felelős lakhatási kormányzásért. 

Ahogy a párt sajtóközleményében megfogalmazták, a kormányzó pártok „demagóg népesedési politikája” nem kínál megoldást több súlyos lakhatási  problémára, például a Lakhatási Minimumban is nagy szerepet kapó energiaszegénységre, a hajléktalanok intézményi rendszerből való kijutás lehetőségének megteremtésére vagy az elszabadult albérletárakra, a gyermektelen fiatalok és egyedülállók lakáshoz jutására.

„Orbán a saját palotáját építteti Hatvanpusztán, ahelyett, hogy a magyar emberek lakhatási gondjait megoldaná. A Fidesz-KDNP kormány kínai egyetemet akar építeni kínai hitelből, ahelyett, hogy diákvárost, kollégiumi férőhelyek százait építené fel a magyar diákok számára.”

-áll a közleményben. 

A Párbeszéd álláspontja szerint a lakhatási válság kezeléséhez nincs megfelelő anyagi és jogszabályi lehetősége az önkormányzatoknak, országos szinten lehet csak megteremteni a megfizethető lakhatás és az igazságos lakáspolitika alapjait.

A magyar lakhatási válság csillapítását megcélzó Lakhatási Minimumot a Város Mindenkié csoport, az Utcáról Lakásba! Egyesület, a Habitat for Humanity Magyarország, a Periféria Központ és a Városkutatás Kft. szakértői és aktivista csapata készítette el. 

Magyarország lakhatási mutatói folyamatosan romlanak, ahogy azt a Habitat éves lakhatási jelentése is mutatja. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma ernyőszervezet számolt be az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) kimutatása szerint jelenleg az Unió 27 országából 11-ben a minimálbér több mint 40 százalékát kénytelenek a dolgozók lakbérre fordítani.

Hajléktalanszállón, erdőben vagy az utcán élsz?

Megtapasztaltad a hajléktalanságot?

Lakhatási gondjaid vannak?

Van lakhatásod, és szeretnéd, hogy mindenkinek legyen otthona?

Hozzájuk fordulhatsz

A Város Mindenkié

Találkozási lehetőség tagjainkkal és önkéntes segítőinkkel: minden pénteken 16-tól 18 óráig (Auróra közösségi ház, Budapest VIII. ker. Auróra utca 11.)

Email: [email protected]

Utcajogász

Személyesen: minden pénteken 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren

Email: [email protected]

Telefon: 0620-282-3616

Címlapkép: Fotó: Csoszó Gabriella // Foglaljatok helyet! A Város Mindenkié csoport házfoglalása / Budapest, Benczúr utca 2014.09.26