Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alapjövedelem Chicagóban: tényleg ez a megoldás?

Ez a cikk több mint 2 éves.

2022-ben garantált alapjövedelem program indul Chicagóban, írja a National Public Radio (NPR) műsorának leirata  és számol be róla a Megújuló Magyarországért Alapítvány (MMAA) Facebook oldala. A chicagói városi tanács október 27-én szavazta meg a garantált jövedelmet is tartalmazó programot.

Az egyéves kísérleti program keretében havi 500 dollár (160 ezer forint) készpénzt osztanak ki 5000 alacsony jövedelmű chicagói lakosnak.

Az Egyesült Államok harmadik legnépesebb városa hírhedt a rendőri erőszakról és az éles osztályellentétekről. Így nem véletlen az sem, hogy két éve az önkormányzati választások itt szocialista áttörést hoztak. Most a város a társadalmi egyenlőtlenségek kezelésére, a szegénység elleni küzdelem eszközeként kezd bele az alapjövedelmi programba.

„Most, amikor ennyi ember szenved, aggódik az anyagi helyzete miatt és került a csőd szélére, ezt kell tennünk annak érdekében, hogy ezek a családok ne csússzannak le a szakadék mélyére.”

– mondta Lori Lightfoot, a város polgármestere.

Nem Chicago az egyetlen város, amely hasonló programba kezdett az Egyesült Államokban. Az alapjövedelem gondolata már egy jóideje létezik, de a járvány által felszínre hozott és kiélesített társadalmi egyenlőtlenségek fényében egyre több amerikai város feszi fontolóra a bevezetését. Los Angeles, Pittsburgh, Denver, Stockton és Newark városvezetése is indított valamilyen alapjövedelmi programot az elmúlt években.

Scott Waguespack, Chicago városának demokrata párti tanácsnoka kiemelte a rádióműsorban, hogy

„a garantált jövedelem nem sokban különbözik a gyermekek után járó adójóváírásoktól, az ösztönző csekkektől, vagy a Covid elleni egyéni védőeszközökre fordítható állami támogatásoktól.”

Azaz az alapjövedelmi programok egyáltalán nem állnak távol azoktól a jelenlegi Egyesült Államokbeli intézkedésektől, amelyek a pandémia gazdasági hatásait igyekeznek enyhíteni. A chicagói program költségvetése 31 millió dollár, amelyet a város az szövetségi helyreállítási alapból fog finanszírozni.

Idehaza az alapjövedelem bevezetése mellett a Párbeszéd Magyarországért Párt kampányol. Érvelésük szerint a gazdaság helyreállításához fizetőképes lakosságra van szükség, különösen a pandémia alatt. A fizetőképességet pedig a válságkezelő alapjövedelemmel lehet ösztönözni. A Párbeszéd kritizálja a kormány válságkezelését: szerintük a nagyvállalatok támogatása helyett az alapjövedelem bevezetése javítana az ország versenyképességén.

Azonban önmagában az alapjövedelem, kiváltképp a feltétel nélküli változata nem segít a társadalmi egyenlőtlenségek meghaladásában. Ugyanis a feltétel nélküli alapjövedelem semmiféle osztályalapú megközelítést nem tartalmaz, nem súlyozza kinek van igazán szüksége a támogatásra (szemben a sokkal kevésbé izgalmasan hangzó segély intézményével). A fizetőképesség és a versenyképesség középpontba állítása pedig nem lép ki a társadalmat gazdasági mutatókon keresztül értelmező paradigmából, ez az érvelés vak arra, hogy eleve miért léteznek osztályalapú egyenlőtlenségek. Továbbá az alapjövedelem bármely formája önmagában nem  lehet megoldás, mert nem tudja pótolni az olyan állami ellátórendszerek, mint az oktatás, egészségügy, lakhatás, nyugdíjrendszer, közlekedés stb. szerepét. De, habár nem létezik svájci bicska a rendszerszintű egyenlőtlenségek felszámolására, az emberek közvetlen segítése mindenképp egy jó lépés a jó irányba. Csupán nem old meg varázsütésre mindent.

 

Címlapkép: Pixabay