Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kísérleti jelleggel bevezeti az alapjövedelmet Los Angeles Compton kerülete

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kísérleti jelleggel havi 300-600 dollár (92 ezer – 180 ezer forint) részleges alapjövedelmet ad 800, előre kiválasztott lakosnak Los Angeles Compton kerületének vezetése. A Compton Pledge program kiválasztottjai a főleg feketék és spanyolajkúak által lakott, szegényebb jövedelmű városnegyeden belül is a legkevesebből gazdálkodó háztartások közül kerültek ki.

Az fordulhat hamarosan a kísérleti stádiumú programban a havi, részleges alapjövedelem-kérelemmel a vezetőség felé, akit „rendszertelenül vagy csak informálisan foglalkoztatnak, vagy aki akár tisztázatlan jogi státuszú bevándorlóként lakik a kerületben.” A kétéves, kísérleti program az eddigi legnagyobb alapjövedelem-kezdeményezés az USA-ban.

Aja Brown kerületi polgármester a program meghirdetésekor úgy nyilatkozott, első kézből, pontosan tudja, mekkora segítséget jelentett volna édesanyjának a garantált jövedelem gyermekkorában. Hozzátette, a járványhelyzet és a feketék elleni rendőri brutalitás és az az ellen indult tömegtüntetések közepette szerinte fontos, hogy a comptoniak „lélegzetvételnyi időhöz jussanak” és legalább annyi anyagi biztonságuk legyen, hogy érzelmileg rendbe jöhessenek.

A hír közlő USA Today ehhez hozzátette, Compton 95 ezer lakosának még ma is ötöde él az amerikai állapotok szerint mélyszegénységnek nevezhető körülmények között, a koronajárvány után pedig a negyed munkanélküliségi rátája 22% közelébe kúszott fel. A polgármester fontosnak tartja azt is, hogy míg az eddigi, állami, városi és szövetségi segélyrendszerek „a faji és gazdasági igazságosság alapelveire nem voltak tekintettel,” addig a Compton Pledge program most próbálja mérsékelni ezt a problémát.”

Compton a nyolcvanas évek végén vált az egyre inkább elszegényedő, növekvő bűnözéssel szembenéző kisebbségi amerikai városnegyedek egyik szimbólumává. Innen indult első lemezével ugyanis Eazy-E, a nyugati parti hiphop egyik ikonja, több más társával (Ice Cube, Dr. Dre, Dj Yella), akiket ma sokan a nyugati parti alapítóiként tisztelnek, és a stílus az amerikai kultúra szerves részévé is vált. az MTV-n keresztül a jellegzetesen nagyon szegény körből származó comptoni utcagyerekek idővel az országon kívül is ikonokká váltak, miközben ráirányították a figyelmet a továbbra is súlyos állami, rendőri elnyomásra is az amerikai nagyvárosokban, ahonnan jószerével csak ezen az iparrá váló stíluson keresztül lehetett kiemelkedni.

A stílus egyik alapembere, Eazy-E a való életben is megérezte a Comptonnal járó hátrányokat: 1995-ben egy kezeletlen HIV-vírus fertőzés után halt meg, egy egyszerű tüdőgyulladásban.

A bűnözést ugyan a térfigyelő kamerák, és a szinte militarizált rendőrség azóta visszaszorították, az ott lakó többség helyzete azonban továbbra is pontosan ugyanolyan kilátástalan, mint harminc évvel azelőtt.

Compton nem az első kaliforniai önkormányzat, amely az alapjövedelem valamely formájával kísérletezik. Stocktonban például az általános és feltétel nélküli alapjövedelem rendszerét tesztelik. Andrew Yang techvállalkozó és volt demokrata elnökjelölt, aki az alapjövedelem legnagyobb amerikai támogatója, a városnak nyújtott forrásokból kezdeményezte a kísérletet, egy nonprofit vállalaton keresztül a lakosok 500 dollár (150 ezer forint) alapjövedelemhez juthatnak február óta minden hónapban.

Címlapkép: Wikipedia