Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ápolók többsége sztrájkolna Angliában és Walesben

Ez a cikk több mint 2 éves.

A héten szavazást tartottak az ápoló szakszervezetek Walesben és Angliában, ahol  a munkavállalók elfogadhatatlannak találták a kormány tervezett 3%-os béremelését. 54%-uk sztrájkolna, 90%-uk pedig tiltakozásképpen a szerződés szerinti minimum munkát vállalná csak el – írja a Daily Mail.

A kormány korábban 1%-os béremelést ajánlott a dolgozóknak, a szakszervezetek viszont felháborítónak találták az ajánlatot. Később a „járványhelyzet idején végzett erőfeszítésük elismeréseképp” a kormány ezt 3%-ra tornászta fel. A kormány szerint egy ápoló a 3%-os béremeléssel átlagosan évi 1000 font pluszhoz jutna, a szakmabeliek ezzel nem értenek egyet. A szakszervezet szerint ez a gyakorlatban még reálbélcsökkenést is jelentene a rohamosan növekvő infláció miatt, ráadásul arra sincs semmi garancia, hogy  ez jövőre csökkenni fog .

A brit közegészségügyből 40 ezer ápoló hiányzik annak ellenére, hogy a járvány kezdete óta létszámuk 10 ezerrel növekedett. A szakszervezet ideiglenes vezetője a Daily Mailnek elmondta, a sztrájkkal a szakma becsületéért is küzdenek. Carol Popplestone úgy véli, azért is kellenek a magasabb bérek, hogy vonzóbbá váljon a szakma. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy egyre többen hagyják ott az egészségügyet Nagy-Britanniában.

„Az ápolók nem könnyen választják a tiltakozás útját, de kiállnak a saját és a páciensek érdekeiért”– jelentette ki a szakszervezeti vezető. A sztrájkról döntő szavazáson csak az ápolók egynegyede vett részt, míg a törvény szerint legalább a felének kell megszavaznia egy munkabeszüntetést.

Az ápolók 90%-a támogatná a minimum munkavégzést, vagy munka lassító sztrájkot, ami tulajdonképpen azt jelentené, hogy időben kezdik és fejezik be a műszakot, a szüneteket, valamint nem vállalnak túlórát. A lap szerint még egy ilyen akciónak is jelentős problémákat idézhet elő a negyedik hullám közepén lévő brit egészségügyben, tekintve hogy

az ápolók 60%-a jelenleg is fizetés nélküli túlórákba kényszerül.

Észak-Írországban 15 ezer nővér tartott munka lassító sztrájkot 2019 utolsó hónapjaiban. Mindent az előírások szerint csináltak, és a rendszer azonnal felborult. Kezelések maradtak el, sőt néhány kórházi osztályt be kellett zárni. A sztrájk akkora hatást ért el, hogy a korábban felbomlott  Észak-ír kormány újra összeállt, hogy megvitassák a problémát az ápolókkal.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila