Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A jobboldali FDP elfogadta a német szociáldemokraták koalíciós alkuját

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Német Szabaddemokrata Párt vasárnap hivatalosan is elfogadta a Szociáldemokrata Párttal és a Zöldekkel megtárgyalt koalíciós megállapodást. A párt berlini konferenciáján 92.4%-os egyetértésben szavazták meg az alkut. A döntéssel Olaf Scholz ügyvezető alkancellár és pénzügyminiszter egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a jövő héten átvegye a gyeplőt a leköszönő Angela Merkeltől Németország következő kancellári posztján.

Christian Lindner, az FDP vezetője, aki a múlt héten nyilvánosságra hozott koalíciós alku szerint Németország pénzügyminiszteri posztjának várományosa, igyekezett eloszlatni az FDP konzervatívabb szárnyának aggodalmait, és a koalíciós megállapodást centrista politikát szorgalmazónak nevezte. Leszögezte, a koalíció nem balra fogja tolni Németországot, hanem előre. A szavazáson csak a párt tisztségviselői voltak jelen, a többi résztvevő online szavazott a járványügyi korlátozások miatt.

A Zöldek szintén a hétvégén szavaznak majd a koalíciós megállapodásról, melynek eredményét hétfőn közlik majd. Ha minden párt jóváhagyja az alkut, aláírjahtják majd a megállapodást, melynek révén Olaf Scholz szerdán hivatalosan is kérheti kancellárrá választását a Bundestagban. Az új „közlekedésilámpa-koalíció” váltja majd fel a parlament két legnagyobb párttömbjének – Nagykoalícióját, amely a második világháború vége óta uralja a német politikát.

A koalíció tető alá hozásán a három párt 300 politikusa folytatott tárgyalásokat október vége óta. A tárgyalások emellett teljes egészében titokban zajlottak, így mind a minisztériumok elosztása, mind kormány programja egészen a szerdai bemutatásig csak találgatások tárgya maradt. Az új kormány névleg számos baloldali gazdaságpolitikai intézkedés megvalósítását vállalta (például a minimálbér emelését és a szigorúbb lakbérplafont), ugyanakkor az FDP meg tudta akadályozni, hogy a két balközép partnere adóemeléseket vezessen be a gazdaság zöld átalakításának finanszírozása érdekében.

Számos más kulcsfontosságú szociális és környezetvédelmi kérdésben, mint amilyen a munkanélküli-segélyek rendszere is, a koalíciós szerződés csak általánosságokat tartalmaz, a pontos tervezést ezzel későbbre halasztva.

A program mellett múlt héten a minisztériumok tervezett eloszlását is kihirdették, mely alapján az FDP jelentős befolyással lehet a kormány politikájára, miután december elején – várhatóan – megválasztják Olaf Scholzot szövetségi kancellárnak. A pénzügyminisztérium mellett az FDP viheti majd az igazságügyi, a közlekedésügyi, a digitalizálásért, az oktatásért és a kutatásért felelős tárcákat is.

A Zöldek kapják az új, gazdaságért és klímavédelemért felelős csúcsminisztériumot, emellett övék a külügy, a családügy, a környezet- és fogyasztóvédelem, valamint a mezőgazdasági tárca. A Zöldek fogják adni emellett az új kormányzat kancellár-helyettesét is.

A szociáldemokraták (SPD) irányításával működhetnek majd a belügy, a munka- és szociális ügyek, a védelmi tárca, az egészségügy, az építésügy, valamint a gazdasági fejlesztési együttműködések koordinációja.