Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bolsonaro ellen alkotmánybírósági vizsgálat indul, miután a vakcinákat az AIDS-szel hozta összefüggésbe

Ez a cikk több mint 2 éves.

Jair Bolsonaro brazil elnök elleni vizsgálat megindításáról döntött az ország alkotmánybírósága, miután októberben a szélsőjobboldali vezető több platformon is azt hangoztatta, hogy a koronavírus elleni vakcinák megnövelhetik az immunrendszer leépülésével járó súlyos betegség, az AIDS kockázatát, miközben ilyesmiről szó sincs.

Alexandre de Moraes alkotmánybíró azután döntött a vizsgálat megindításáról, hogy a Bolsonaro elnök járványkezelésével kapcsolatban nyomozó szenátusi vizsgálóbizottságtól erre kifejezett kérés érkezett. A szenátusi bizottság szerint Bolsonaro kilenc bűncselekményt követett el a járványkezelés során, köztük több súlyos emberiség ellenest is.

A vizsgálóbizottság október folyamán 1300 oldalas nyomozati anyagot nyújtott át az ország főügyészének, bár az kevésbé valószínű, hogy hivatalos nyomozást indít ezek alapján, tekintve, hogy őt magát Bolsonaro elnök nevezte ki hivatala élére.

Az eredeti vizsgálati anyagban vádként szerepelt például az őslakos csoportok elleni népirtás, mivel ezeket a csoportokat védtelenül hagyták a vírus pusztítása ellenére, a kormányzat elhibázott vakcina-politikája, illetve az elnök és három fia által gerjesztett dezinformációs kampány, ami hozzájárulhatott az egészségügyi rendelkezések figyelmen kívül hagyásában a lakosság egyes csoportjai körében.

Később a bizonyítás nehézségére hivatkozva, a benyújtó testület szerint „pusztán technikai okokból” a gyilkosságot és néhány népirtásra vonatkozó tételt kivettek a vádak közül.

A vizsgálatot néhány napja Bolsaonaro elnök „viccnek” nevezte, és kijelentette, hogy nem aggódik miatta.

Ahogy arról korábban a Mérce is beszámolt, az oltásokkal kapcsolatos kételkedést szító, oltatlanságával gyakran kérkedő és a vírus ellen nem hatékony hidroxiklorokint népszerűsítő Bolsonaro egészségügyi kormányzata a Brazíliában nagy sebességgel felfutó járvány első időszakában nem volt különösebben stabil: a koronavírus megjelenése után nem sokkal több egészségügyi miniszter is távozott a kabinetből, vagy éppen Bolsonaro váltotta le őket, mint Henrique Mandettát, akinek azért kellett távoznia, mert mivel az nyilvánosan megkérdőjelezte Bolsonaro véleményét, amely szerint a Covid-19 nem jelent súlyos fenyegetést az országra.

(Reuters)
Címlapkép: Forrás: Bolsonaro Facebook-oldala.