Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay: A lengyel és a magyar ellenzék számíthatnak egymásra a diktatúrával szembeni harcban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke és Márki-Zay Péter csütörtök délutáni sajtótájékoztatón a lengyel és a magyar ellenzék közreműködése és a pártok közötti összefogás fontossága volt a középpontban. Tusk még az esemény elején leszögezte, hogy az esetleges kormányváltás esetén tárt karokkal várják Márki-Zay Pétert és pártját az Európai Néppártban.

Sok közös pontot talált Tusk közte és a magyar ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje között, mint például a keresztény-konzervatív értékrendet, a korrupció elleni harcot és az Európához, a nyugathoz való tartozást az orosz befolyással szemben.

„A választási kampányok során a lengyel és magyar ellenzék együtt fog azon dolgozni, hogy együtt térhessenek vissza európai családjukhoz”– mondta Tusk.

Márki-Zay azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy nem elég egy politikai-ideológia blokkot egyesíteni, hanem minden ellenzéki pártnak a keresztény demokratáktól, a szociáldemokratákon át a liberálisokig össze kell fogniuk ahhoz, hogy egy olyan igazságtalan és kizsákmányoló rendszert le tudjanak győzni, mint amilyen Orbán Viktor Magyarországa vagy Mateusz Morawiecki Lengyelországa.

„Újra közösen kell felvennie a harcot a lengyel és a magyar embereknek az elnyomás ellen, hogy újra szabad ország lehessenek, úgy, mint ahogy azt a Szovjetunió elnyomásának idején is tették” – kezdte beszédét Márky-Zay Péter.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje arról is beszélt, hogy az EU-hoz ugyan egy időben csatlakoztunk Lengyelországgal, szinte minden aspektusban el vagyunk maradva lengyel barátainktól, legyen szó oktatásról vagy egészségügyről. Azt is kiemelte, hogy különösen a koronavírus elleni harcban vallott kudarcot Magyarország kormánya.

Az ellenzéki összefogás kapcsán azt a tanácsot tudta mondani Hódmezővásárhely polgármestere a lengyel ellenzéknek, hogy az előválasztás intézménye az, amivel ki tudják kerülni az Orbánéhoz hasonló elnyomó rezsimet, ugyanis hónapokon keresztül tudta uralni a közbeszédet az előválasztással az ellenzék úgy, hogy a közmédia nem számolt be a több százezer magyar választópolgárt megmozgató eseményről.

Márky-Zay Péter arról is beszélt, hogy tárgyat az Unió vezetőivel arról, hogy Magyarország továbbra is megkapja az EU-s támogatásokat, de csak úgy, hogy ezekből a pénzekből ne az Orbán-kormány és oligarcháik gyarapodjanak, ugyanis az országnak van szüksége erre a pénzre, nem a Fidesznek.