Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány fontolgatja, hogy a védettségi igazolványnak lejárati időt adjon

Ez a cikk több mint 2 éves.

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke az országgyűlés gazdasági bizottságában jelentette be, hogy a kormány vizsgálja, lejárjanak-e oltás után 6-7 hónappal a védettségi igazolványok. Döntés egyelőre nem született az ügyben. A Fidesz politikusa hangsúlyozta a harmadik oltás fontosságát és több oltási akcióhetet ígért.

Rogán Antal szerint a harmadik oltással megelőzhető vagy ellaposítható lenne a járvány ötödik hulláma. Megerősítő vakcina nélkül ugyanis az oltás hatékonysága 4-6 hónap után jelentősen lecsökken.

Magyarországon az oltások többségét június végéig adták be, ezért a harmadik oltás és a védettségi igazolvány harmadik oltáshoz való kötése éppen mostanság lenne esedékes. Az Unió más országaiban már érvényben vannak ehhez hasonló szabályozások.

Ha a kormány úgy dönt, hogy a védettségi igazolvány 4-6 hónap után lejárnak, azzal szigorúbb szabályozást hozna, mint az Unió, amelynek covid-igazolványa a tervek szerint 9 hónapra szólna. Az uniós covid-igazolványhoz kötik majd az utazást, amelyben majd a későbbi oltások is feltüntethetők lesznek.

November 11-én új variánsát azonosították be a koronavírusnak, az „omikron-variánst”, amiről a kutatók azt feltételezik, hogy fertőzőbb és a vakcinákkal ellenállóbb. Az omikron-variáns már az európai kontinensen is megjelent.

Az ATV-nek nyilatkozva az mRNS-technológiát használó oltóanyagok kifejlesztésben részt vevő Karikó Katalin elmondta, amennyiben szükség lenne rá, a Pfizer-gyógyszervállalat egy hónapon belül képes lenne módosítani az oltásán hogy az megfelelő védettséget nyújtson az omikron ellen, az új vakcina pedig 100 napon belül akár kiszállítható is lenne. Ehhez azonban fel is kell venni a harmadik oltást.

Az omikront egyébként először Botswanában, majd a szomszédos Dél-Afrikában azonosították be. Ez is bizonyítja, hogy a járvány megakadályozásához elengedhetetlen lett volna a vakcinaszabadalmak föloldása, amely nélkül a Globális Dél nem tud elegendő mennyiségű vakcinához jutni és így újabb és újabb variánsok bukkannak föl.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila