Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rohampuskákkal és kutyákkal támadt a kanadai rendőrség egy gázvezeték ellen tiltakozó aktivistákra

Ez a cikk több mint 2 éves.

32 vízbázisokat és őslakosok földjeit védő aktivistát tartóztatott le a kanadai rendőrség midőn a Coastal GasLink távolsági gázvezeték megépítése ellen tiltakoztak, derül ki a Rising Tide North America (RTNA) környezet- és jogvédő szervezet hírleveléből.

A közlemény szerint a kanadai rendőrség egységei rohampuskákkal és kutyákkal támadtak a Wet’suwet’en őslakosok földjeit védő aktivistákra.

Szakértők szerint a tendencia rávilágít a kanadai rendőrség súlyos militarizációjára is – a földjeiket védő őslakosok ellen katonai rohamfelszereléssel felvértezett rohamrendőröket és mesterlövészeket is mozgósítottak. Az alábbi felvételen a tőkeérdekeket védő hatóságok egyik akciója látható.

 

Az RTNA megfogalmazása szerint

„egy repesztéses technológiával kitermelt gáz vezetékének magánbiztonsági erőiként viselkedve”.

Az őslakosok a földjeik mellett a Wedzin Kwa folyó forrását is féltik a vezetéktől, ami megvalósulása esetén potenciálisan elszennyezhetné a földeket azon túl, hogy hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának növeléséhez, amennyiben megindul rajta a gázszállítás.

A repesztéses kitermelés egy viszonylag új eljárás, amivel korábban kitermelhetetlennek hitt fosszilis energiakészletekhez, esetünkben gázmezőhöz is hozzá lehet férni. Az eljárás azonban önmagában is súlyosan környezetszennyező, és alkalmazása esetén súlyosan mérgező vegyianyagok kerülnek a talajba, ami potenciálisan megmérgezheti a földalatti vízkészleteket – ennek ellenére elsősorban Észak-Amerikában ma már számos helyen alkalmazzák.

A földvédő aktivisták támogatói világszerte számos városban tartottak demonstrációkat az elmúlt és a megelőző hetekben, november 19-én pedig a beruházást finanszírozó TD Bank székházánál is demonstráltak, a gázvezeték-projekt leállítását követelve. Ez ugyanakkor nem túl meglepő módon nem hatotta meg a bankot, aminek profilja elsősorban a profittermelés, az emberi jogok, a környezetvédelem és az őslakosok érdekeinek védelme pedig az intézmény jellegéből fakadóan nem tartozik a működéséhez.

A KKR magántőkealap, valamint az Alberta Investment Management Corp (AIMCo) a közelmúltban vásárolták meg a Coastal GasLink projekt 65 százalékát – az aktivisták pedig felhívják a figyelmet arra, hogy az alap kommunikációjában igen erősen jelen van a társadalmi felelősségvállalás, gyakorlatukban ez azonban sajnos nem látszik meg. Ezzel ugyanis nehezen lenne összeegyeztethető az őslakosok földjének feláldozása a profitérdekek oltárán.

Az utóbbira való figyelemfelhívásként a tiltakozók egy levélküldési kampányt indítottak, melyhez itt lehet csatlakozni – bár kétségtelen, hogy a céget minden bizonnyal nem levelekkel lehet jobb belátásra téríteni. A vezeték ügye már számos bíróságot is megjárt, amelyek egyelőre a cégnek adtak igazat – vagyis az őslakosok és a környezet védelmén keresztül voltaképpen az egész emberiség érdekeit a tőkeérdekek mögé helyezték.