Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Unió és Budapest közös jövőjéről fog dönteni a fővárosi közösségi gyűlés

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ismét közösségi gyűlést szervez a Fővárosi Önkormányzat, ezúttal Budapest Európában témában, ahol a résztvevők közösen fogják megvitatni az Európai Unió előtt álló kihívásokat és a főváros szempontjából kiemelt feladatokat.

Az elmúlt hetekben az önkormányzat tízezer meghívót küldött ki budapesti lakosok számára a főváros második közösségi gyűlésére. Ez a fórum Magyarországon újkeletűnek számít, de már számos országban, például Nagy-Britanniában, Franciaországban, Lengyelországban is sikerrel alkalmazzák hosszútávú stratégiák megalkotásakor. A közösségi gyűlések a közvetlen demokrácia eszközei, ahol maguk a lakosok vitatnak meg egy-egy fontos társadalmi problémát, majd megoldási javaslatot tesznek az  ügyben a döntéshozók felé.

Annak érdekében, hogy a gyűlésen megjelentek a lakosság összetételét tükröző mintát képezzenek, a csoport tagjainak meghívásánál és a résztvevők végső kiválasztásánál figyelembe veszik az életkort, a nemet, az iskolai végzettséget és a lakóhelyet is, illetve a mostani rendezvénynek a keretében külön figyelnek a vélemények sokszínűségére is.

A véletlenszerű kiválasztás lehetőséget ad arra, hogy a lakosságot leképező, átlagemberekből álló fórum mondjon véleményt egy olyan kérdésben, amelyben korábban csak egy politikusokból, civilekből és szakemberekből álló kör álláspontja jelent meg.

A főváros honlapján megjelent közlemény szerint a csoport két hétvégén keresztül hallgat majd szakértői előadásokat, melyeket részletesen megvitat, ezt követően pedig javaslatokat dolgoz ki egy adott cél eléréséhez. Jelen esetben ahhoz, hogyan reagáljon a főváros az Európai Unió előtt álló kihívásokra. A közösségi gyűlésen megfogalmazott javaslatokat a Fővárosi Önkormányzat nyilvánossá teszi az Európa jövőjéről szóló konferencia keretében, másrészt saját stratégiájának kidolgozásakor is figyelembe veszi azokat.

A gyűlés résztvevői azon a jogon vesznek részt a közügyeket érintő döntés meghozatalában, hogy helyi állampolgárok, akiket az adott kérdés érint. Politikai párt vezető testületének tagja, vezetője, politikai felsővezető, országgyűlési vagy önkormányzati képviselő, polgármester nem is kerülhetett a résztvevők közé.

A közösségi gyűlést a fővárosi Városházán rendezik meg két hétvégén, 2021. december 4-5-én és 2022. január 8-9-én. A meghívott lakosoknak pedig november 22-ig, azaz jövő hétfőig van lehetőségük jelentkezni online a gyűlésbe.

Budapest tavaly rendezett először közösségi gyűlést, ahol a vezetés a városlakók bevonásával közösen alakította ki a főváros klímastratégiáját.

A közösségi gyűlések vagy állampolgári tanácsok egyre népszerűbbé válnak világszerte  a közvetett, képviseleti demokrácia kiegészítéseként. Céljuk, hogy ne csak hivatásos politikusok vagy szakértők hallassák a hangjukat egy-egy ügyben, de a lakosság is nyilváníthasson véleményt egy erre kitalált fórumon.  A közösségi gyűlés elgondolása tehát mélyen hisz a demokráciában, a párbeszéd és az érvek erejében.

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán