Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tiszta vizet a poharainkba! – Petíciót indított a Víz Koalíció az ivóvíz-szolgáltatások silány minősége miatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több tanulmány is figyelmeztet, hogy a víziközmű rendszerek állapota egyre rosszabb a rekonstrukciók elmaradása miatt. A lakosság legjobban az ivóvízvezeték-hálózat és a vízkezelő művek állapotának romlását érzékeli országszerte – olvashatjuk a Víz Koalíció nyílt levelében.

A levelet 15 civil- és szakszervezet írta alá –köztük a Fővárosi Vízművek ZRT. Munkahelyi Szakszervezete, a Göd-ÉRT civil szervezet és a PAD for environmental justice alapítvány –, a petíciót pedig jelenleg 1247-en írták alá.

Ha te is alá szeretnéd írni az aHang petícióját, akkor kattints IDE!

A petíció arra is felhívja a figyelmet, hogy ez nem egy új keletű probléma. A közművek egyre romló helyzetére a Századvég Gazdaságkutató Zrt. egy tanulmányukban már 2018-ban felhívta a figyelmet, mely rámutatott, hogy az ivóvízellátó rendszerek közel 56%-a túlnyomóan kockázatos, míg 30%-a kockázatosnak minősül, illetve 2012 és 2018 között a csőtörések száma megduplázódott.

A szolgáltatókra nehezedő terheknek köszönhetően – mint a közműadó, az árak befagyasztása, a magas áfa-tartalom és a szakemberhiány – nem tudni, hogy meddig tudja még ellátni feladatait a jelenlegi infrastruktúra.

Ennek orvoslására, és az ivóvíz-krízis megelőzésének érdekében a petícióban hét lépést várnak el a szakszervezetek és civil szervezetek a kormánytól:

– Közművezeték-adó fejlesztési tartalékba helyezése, a beszedett adó teljes összegének visszaforgatása ellátás arányosan a víziközmű ágazatba, az ivóvízhálózat és csatornahálózat fejlesztése céljából.

– Az ivóvízellátás és szennyvízkezelési tevékenység után fizetett fogyasztói díjak áfa tartalmának csökkentése, a fogyasztói árak változatlan megtartása mellett, az ivóvízhálózat és szennyvízhálózat fejlesztésére és a munkaerő megtartását segítő bérfejlesztés céljára.

– Amennyiben szükséges, további források biztosítása a víziközmű ágazat biztonságos és minőségi szolgáltatása érdekében.

– A fenti, általunk megjelölt forrásokból minden víziközmű szolgáltató arányosan részesüljön, függetlenül a tulajdonosi háttértől.

– Készüljön el a csőhálózat cseréjének ütemezési és finanszírozási terve költségviselő megnevezéssel települési és országos szinten, és ez legyen átlátható, nyilvános és megvalósítható.

– A települési fejlesztési tervekben kötelezően jelenjen meg a közműhálózat állapotának komplex, állapotfelmérésen alapuló, fejlesztési tervezése, ennek rendszeres felülvizsgálata.

– A helyi önrendelkezés fenntartása, megerősítése a víziközmű szolgáltatás esetében.

Az egyre romló közművek mellett a külföldi multik is fenyegetik a magyar települések ivóvízkészletét. Gödön például a Samsung-gyár vízellátását úgy próbálják megoldani, hogy megtisztított szennyezett vizet kevernének a város ivóvizébe.

Balogh Csaba, Göd polgármestere arról is beszámolt, hogy Göbredi László, a Mészáros és Mészáros ügyvezető igazgatója megkérte, hogy a konkrét terveket még ne hozza nyilvánosságra, mert azok még átdolgozásra kerülhetnek, de szerinte, ha ezek a fent említett koncepcionális elemek nem változnak meg, akkor nem hiszi, hogy „a város számára elfogadható tervet tudnának bemutatni”.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba