Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A filozófia örök!” – Életműdíjat kapott Tamás Gáspár Miklós

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kitüntetéssel ismerték el Tamás Gáspár Miklós filozófusnak, lapunk állandó szerzőjének, barátunknak az életművét.

A Filozófia Világnapja alkalmából a Magyar Filozófiai Társaság 2021. november 19-én, pénteken adta át életműdíját, melyet idén Tamás Gáspár Miklósnak és Steiger Kornélnak ítéltek.

„Az én szakmai pályafutásom a filozófia területén – az elbocsátások története”

Tamás Gáspár Miklós 1948-ban született Kolozsváron. 1978-ig irodalmi folyóirat szerkesztője volt, majd Magyarországra települt. 1980-ig az ELTE Bölcsészkarán tanított a filozófiatörténeti tanszék tudományos munkatársaként, de „ellenzéki magatartása” miatt az állását elvesztette. 1981-ben kiutasították Romániából.

A nyolcvanas évek második felében és a kilencvenes évek folyamán külföldi egyetemeken tanított: az Egyesült Államokban, Németországban és Franciaországban. 1989-től az ELTE Jogtudományi Kara filozófiai tanszékén docens, majd a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének főmunkatársa. 2007 óta a Közép-európai Egyetem (CEU) vendégprofesszora. Budapest díszpolgára.

Emellett a Kádár-korszak demokratikus ellenzékének egyik legismertebb tagja, országgyűlési képviselő, a rendszerváltás után a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) Országos Tanácsának elnöke.

Miközben számos könyve jelent meg külföldön, az életműve magyarul a mai napig nem olvasható a teljességében. A díjátadón keserédesen megemlítette, hogy nem rajta múlott, hogy sokat kellett várni a köteteire.

A szerző hatását nehéz felbecsülni, az írásai a mai napig inspirálják, útmutatást kínálnak és cselekvésre buzdítják a baloldali mozgalom tagjait és szövetségeseit.

Legutóbbi, 2021 februárjában megjelent Antitézis kötetéből immáron a harmadik kiadás kerül a könyvesboltok polcaira.

A díjátadón Tamás Gáspár Miklós előrevetítette, hogy szerzői munkássága más formában, de folytatódik. Kifejtette, hogy a forradalmi publicisztikák időszerűsége társadalmi és történelmi problémák következményeképpen elmúlt.

Ezzel szemben, „a filozófia örök” – zárta beszédét a filozófus.

A díjátadón a Palládium-díjas Steiger Kornélt, az ELTE BTK egyetemi docensének kutatásait a Magyar Filozófiai Társaság szintén életműdíjjal ismerte el.

A Kossuth Klubban megrendezett díjátadón, a Filozófia Világnapjának kezdeményezője, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára, Dr. Soós Gábor főtitkár köszöntője után Tamás Gáspár Miklóst Perecz László, Steiger Kornélt pedig Mogyoródi Emese méltatta.

(Litera.hu, Mérce)