Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lukasenka nyomozói „emberiség elleni bűntettek” miatt indítottak nyomozást a lengyel határőrség ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Aljakszandr Lukasenka meglepő lépést tett a lengyel-belarusz határkrízis kilencedik napján: a belarusz rendőrség nyomozói bűnügyi nyomozást indítottak emberiség elleni bűncselekmények gyanújával a lengyel határnál zajló összecsapások miatt.

Belaruszban akár halálbüntetést is kaphatnak azok, akiket emberiség ellenes bűncselekményekért ítélnek el.

„Villanógránátok kilövése a belarusz oldalon lévő fegyvertelen személyek felé a nemzetközi törvények és a menedékért folyamodó menekültek jogainak nyilvánvaló megsértése.”

– jelentette ki közleményében a belarusz állami határbizottság kedden.

A lengyel hatóságok viszont továbbra is Lukasenka rezsimjét, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnököt teszik felelőssé a határon kialakult tragikus szituációért, amiről a Mércén is folyamatosan beszámolunk.

Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter szerdán kijelentette, hogy hónapokig, sőt akár évekig is húzódhat a határkrízis.

„Szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy a lengyel-belarusz határon tapasztalható helyzetet nem lesz egyszerű felszámolni. Akár több hónapra is számítanunk kell. Remélhetőleg nem több évre.”

– nyilatkozta a miniszter a lengyel Radio Jedynka adásában szerdán.

Az Európai Bizottság szerdán 700 ezer eurós adomány folyósítását jelentette be, ezt a határon rekedtek élelmezésére, meleg ruházattal, elsősegély-felszerelésekkel és higiéniai eszközökkel való ellátására szánják.

„Európa a belarusz határon csapdába esett emberek oldalán áll. Készen állunk arra, hogy többet is tegyünk. De a belarusz rezsimnek abba kell hagynia az emberek halálos veszélybe csalogatását.”

– jelentette ki Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke.

Az izomméregetések után a jelek szerint megkezdődött valamiféle emberiességi verseny is a felek között (miközben a határon rekedtek általánosan kétségbeejtő helyzetét nem képes egyelőre megszüntetni egyikük sem), tekintve, hogy a belarusz állami televíziócsatornák közlése szerint ezer menekültet helyeznek el fedél alatt, egy raktárépületben. További nemzetközi tudósítások szerint a családok meleg élelmet, a gyermekek gyümölcslevet vagy tejet kapnak.

Az emberiességi versenyt némileg árnyalja a tény, hogy ez a bejelentés azután jött, hogy több menekült is állította, hogy a belarusz hatóságoktól sem ételt, sem italt nem kapnak (erről mi is beszámoltunk a Mércén), valamint a lengyel rohamrendőrséghez és határőrséghez hasonlóan a belarusz biztonsági szolgálatok is felsorakoztak a határon – ők épp a menekültek csoportjai mögött.

Mindeközben maguk a menekültek egyre kétségbeejtőbb helyzetben vannak, a Zeit-ban hétfőn megjelent helyszíni riport szerint egyre többen vándorolnak a határzónában elterülő erdőségekben, igen kemény körülmények között. A cikket készítő újságíró beszámolója szerint helyi és nemzetközi civil szervezetek a lengyel hatóságok által kijelölt tilalmi övezet határában várakoznak sátrakkal, étellel és itallal, ám gyakorlatilag senki nem jut el hozzájuk, a lengyel hadsereg által szigorúan ellenőrzött zónába pedig tilos a belépés. Ennek ellenére több lengyel állampolgár is próbál segíteni, ahogy tud, de a lehetőségeik szűkösek, és gyakran ők maguk is kockáztatják a hatósági retorziót.

Ahogy a Mércén mi is beszámoltunk róla, múlt hét hétfőn sorakoztak fel felfegyverzett belarusz határőrök kutyákkal a Lengyelországba vezető autóúton, és az út mellett található, Lengyelországot Belorussziától elválasztó erdő felé terelték menekültek nagyobb csoportjait, akik megpróbáltak bejutni Lengyelország területére, ám ott pedig a lengyel határőrök, a hadsereg és a rendőrség sorfalába ütköztek. Aznap, illetve az azóta eltelt több mint egy hét folyamán több erőszakos jelenetsor is lejátszódott a szögesdrótkerítésnél, a menekültek, valamint az ő csoportjukból kiváló ismeretlenek botokkal támadtak a kerítésre, a lengyel biztonsági szolgálatok pedig könnygázzal, illetve vízágyúval válaszoltak.

Napok óta folyamatosan farkasszemet néznek a belarusz, illetve lengyel határőrök és katonák, miközben előbbiek szemmel láthatóan megpróbáltak rásegíteni a menekültek elkeseredett határátlépési kísérleteire. A helyzet miatt múlt hét kedden a Szejm rendkívüli ülésre gyűlt össze, ahol Mateusz Morawiecki miniszterelnök (PiS) Vlagyimir Putyin orosz elnököt nevezte meg a az események mozgatójaként.

A súlyos szituáció alakulását a Mércén folyamatosan követjük, a témában született cikkeinket ezen a linken lehet elérni.

(ONET; The Guardian, Mérce)
Címlapkép: Prachatai/ flickr