Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megtorlással fenyegetőzik Lukasenka, a lengyel határőrség vízágyút vonultatott fel – a határkrízis nyolcadik napja

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hétfő délelőtt újabb helyszínen, most a Kuźnica-határátkelőnél jelent meg több száz menekült a lengyel-belarusz határon. A lengyel határőrség és rendőrség alakulatai sorfalat állva és egy vízágyút is felvonultatva torlaszolták el az útjukat, miközben szemmel láthatóan a belarusz egyenruhások ugyanezt tették a menekültek csoportjai mögött, így az elmúlt napokhoz hasonló patthelyzet alakult ki a nulla fok körüli hőmérsékletben.

A Lengyel Határőrség állítása szerint, mint minden hasonló mozgás, ez is a belarusz hatóságok felügyelete alatt történik. A lengyel védelmi minisztérium hétfőn ráadásul közzétett egy felvételt, amin egy egyenruhás férfi látható. A minisztérium állítása szerint a férfi a belarusz hadsereg speciális egységének egyenruháját viseli.

A lengyel titkosszolgálatokért felelős miniszter szóvivője a hétfői események kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a

„migránsok tömeges megjelenése a zárt lengyel határátkelőnél a napokban elterjesztett pletykák miatt történt. A pletykák az országba való belépéshez a lengyel állam által adott állítólagos hozzájárulásáról szóltak, és a belarusz szolgálatok állnak mögöttük.”

A belarusz diktátor, Aljakszandr Lukasenka mindeközben kemény hangot ütött meg a várható további EU-s szankciók hírére. A meglehetősen brutális körülmények között hatalmát megtartó elnök közölte, hogy országa „nem akar konfliktust a határnál.” Ugyanő hozzátette, hogy országa „brutálisan fog válaszolni bármely további szankcióra, és akkor

„nem fog viccelni.”

Lukasenka arról is beszélt, hogy országa kész bárkit repülőgépre tenni a menekültek közül, hogy visszamehessenek hazájukba, Belarusz számára úgy is csak „terhet jelentenek ezek az emberek.”

Lukasenka vélhetően arra reagált ennyire dühödten, hogy a hírek szerint az Európai Unió a Belaruszt sújtó szankciók kibővítéséről tárgyalt hétfőn. Ezzel kapcsolatban Heiko Maas német külügyminiszter úgy fogalmazott, „nem zárható ki, hogy az Unió lezárja légterét azon repülőtársaságok előtt, akik részt vesznek menekültek Belaruszba szállításában.”

A német külügyminiszter arról is beszélt sajtótájékoztatóján, hogy a „menekülteknek vissza kell térniük oda, ahonnan jöttek.”

Mindeközben maguk a menekültek egyre kétségbeejtőbb helyzetben vannak, a Zeit-ban hétfőn megjelent helyszíni riport szerint egyre többen vándorolnak a határzónában elterülő erdőségekben, igen kemény körülmények között. A cikket készítő újságíró beszámolója szerint helyi és nemzetközi civil szervezetek a lengyel hatóságok által kijelölt tilalmi övezet határában várakoznak sátrakkal, étellel és itallal, ám gyakorlatilag senki nem jut el hozzájuk, a lengyel hadsereg által szigorúan ellenőrzött zónába pedig tilos a belépés. Ennek ellenére több lengyel állampolgár is próbál segíteni, ahogy tud, de a lehetőségeik szűkösek, és gyakran ők maguk is kockáztatják a hatósági retorziót.

A gyakori – és illegális – visszatoloncolásoknak kitett menekültek arról is beszámoltak, hogy belarusz oldalon nem kapnak se enni se inni a hatóságoktól, így teljesen csapdába estek.

Ahogy a Mércén mi is beszámoltunk róla, éppen egy hete sorakoztak fel felfegyverzett belarusz határőrök kutyákkal a Lengyelországba vezető autóúton, és az út mellett található, Lengyelországot Belorussziától elválasztó erdő felé terelték menekültek nagyobb csoportjait, akik megpróbáltak bejutni Lengyelország területére, ám ott pedig a lengyel határőrök, a hadsereg és a rendőrség sorfalába ütköztek. Aznap, illetve az azóta eltelt hét folyamán több erőszakos jelenetsor is lejátszódott a szögesdrótkerítésnél, a menekültek, valamint az ő csoportjukból kiváló ismeretlenek botokkal támadtak a kerítésre, a lengyel biztonsági szolgálatok pedig könnygázzal válaszoltak.

Napok óta folyamatosan farkasszemet néznek a belarusz, illetve lengyel határőrök és katonák, miközben előbbiek szemmel láthatóan megpróbáltak rásegíteni a menekültek elkeseredett határátlépési kísérleteire. A helyzet miatt múlt hét kedden a Szejm rendkívüli ülésre gyűlt össze, ahol Mateusz Morawiecki miniszterelnök (PiS) Vlagyimir Putyin orosz elnököt nevezte meg a az események mozgatójaként.

A súlyos szituáció alakulását a Mércén folyamatosan követjük, a témában született cikkeinket ezen a linken lehet elérni.

(ONET; TVN24; Die Zeit)