Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Áder János szerint ő és a kormány is megtett mindent, ennél jobban képtelenség oltásra biztatni az embereket

Ez a cikk több mint 2 éves.

Áder János határozottan elégedett a kormány teljesítményével  a koronavírus elleni védőoltás reklámozását illetően, szerinte ennél többször megszólalni, illetve annál intenzívebb reklámot folytatni, mint amit a kormány és az egészségügyi szakemberek folytatnak oltásügyben, nem lehet.

A Népszavának nyilatkozó köztársasági elnök nem tudja, mit kellene tenni, hogy ha valakit még ez sem győz meg az oltások fontosságáról, biztonságáról és hatékonyságáról. A lap nem arra is rákérdezett Ádernél, nem tartaná-e szükségesnek, illetve kötelességének, hogy a környezetvédelmi kérdések mellett az eddigieknél többször üzenjen a járvány elleni védekezés témájában is a magyar embereknek. Válaszából kiderült, saját teljesítményével is hasonlóképp elégedett, mint a kormányéval, szerinte annyit nyilatkozott az ügyben mostanság, hogy két óra lenne végigolvasni, illetve végighallgatni mindent, amit mondott.

Persze valóban beszélt már a járvánnyal kapcsolatban – szeptemberben például mindenkit arra kért, oltassa be magát, előtte pedig áprilisban azzal került be a hírekbe, hogy a járványban megárvult gyerekeknek hozott létre alapítványt -, de egy egyszerű netes keresés után azért nem zúdulnak ránk Áder oltásra buzdító megnyilvánulásai.

A Népszavának elrettentő példaként felidézte annak az oltatlan családnak az esetét, melynek mind a négy tagja kórházba került, az apa elhunyt, az anya életveszélyben van és az is kérdéses, a gyerekek túlélik-e a koronavírust.

„Ennél nem is lehetne egyértelműbb bizonyíték, hogy azt mondhassuk, emberek, térjetek már észhez, még elkerülhetitek az ilyen tragédiát, hiszen van oltóanyag, ingyen van, választani is lehet, sorban állni sem kell”

– fogalmazott.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, nem elrettentő példákra lenne szükség, hanem egy intenzívebb oltási kampányra és a járvánnyal kapcsolatos sokkal egyértelműbb és nyíltabb kommunikációra a kormány részéről. Mint arra számtalanszor felhívta már a sajtó a figyelmet, semmilyen adatot nem közölnek a napi fertőzöttségi és halálozási számokon, valamint a szennyvízben megtalálható koronavírus örökítőanyagának mennyiségén kívül, a kórházakat hermetikusan lezárták a sajtó előtt, a felfutó negyedik hullámra reagálva pedig járványügyi intézkedés híján egyetlen mondatot ismételgetnek a kormánypárti politikusok: az oltás az egyetlen megoldás.

Ahelyett azonban, hogy a kormány azon dolgozott volna az utóbbi hónapokban  nagy erőkkel, hogy eloszlassa az oltás körüli kételyeket, eljuttassa az oltást és az azzal kapcsolatos kulcsinformációkat a legszegényebb régiókba is és felkészítse az országot a negyedik hullámra, inkább a munkáltatókra tolta a felelősséget, lehetőséget adva a dolgozók kötelező oltására, miközben ő a veszélyhelyzeteket leginkább saját politikai játszmáira használta. Az oltottak száma kedden érte el a hatmilliót, miután az utóbbi hónapokban lelassult az oltakozás (mint az emlékezetes, július elején értük el az 5 és félmillió oltottat).

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi