Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Választási megfigyelőprogramot indít Magyarországon Varufákisz és Chomsky progresszív mozgalma

Ez a cikk több mint 2 éves.

A demokratikus intézmények megfigyelésére indít programot a Progressive International (PI) Magyarországon, derül ki a szerkesztőségünkhöz eljutott közleményből. A progresszív-baloldali mozgalmakat világszerte összefogó globális szervezet Brazília, Honduras, Chile és Kolumbia mellett a magyar demokráciát is veszélyeztetettnek tartja. 

A PI vezetője, David Adler szerint a program a korábbi ecuadori, perui és bolíviai tapasztalatokból fog építkezni, „válaszul a demokráciát ért támadásokra szerte a világon, melyek során tekintélyelvű vezetők a hatalom megtartása érdekében elfoglalják a bíróságokat, kriminalizálják az ellenzéket és átírják a szabályokat.”

Adler szerint a PI választási megfigyelő programjai alternatív intézményeket építenek fel az érintett országokban, „melyek rendelkeznek a dezinformáció elleni küzdelemhez és a demokratikus intézmények valós idejű védelméhez szükséges eszközökkel, jogi szakértelemmel és globális eléréssel”.

A PI Observatory munkája négy fő területre fókuszál majd. Egyrészt küldöttségeket szerveznek a kijelölt országokba, melyek a választások demokratikusságát figyelik meg. A kiválasztott országokban elemezni fogják a választási adatokat, és is vizsgálatokat folytatnak majd, ha a demokratikus folyamatokba való beavatkozást észlelnek.

Ezen a területen már van tapasztalata a PI-nek, Ecuadorban a 2021-es választások során segítettek elhárítani a jogi akadályokat, amik meggátolták az ellenzéki jelöltet, hogy elindulhasson.

A PI Bolíviában is sokat segített a demokrácia helyreállításában, miután 2020-ban Evo Morales negyedszer is megnyerte az elnökválasztást, ám ellenfelei választási csalással vádolták, megalapozatlanul, amint arról a Mércén beszámoltunk.

Peruban a PI megfigyelői jobboldali puccsot előztek meg azáltal, hogy  elemzéseikben kimutatták, nyoma sincs választási csalásnak a nyáron lezajlott perui elnökválasztáson. Legutóbb nyílt levélben igyekeztek felhívni a figyelmet Jair Bolsonaro elnök törekvéseire, és a „brazil demokratikus intézményeket fenyegető közvetlen veszélyre”.

A mozgalom Európában is aktív: Törökországban Erdoğan kurd-ellenes kampányával szálltak szembe.

Az ecuadori és bolíviai választási megfigyelő programhoz hasonlót indít el a szervezet Magyarországon is. 

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt volt elnöke büszke támogatója és tanácsadója a PI Observatory munkájának, amely a politikus szerint „már kiállt az átláthatóság, a tisztesség és a demokrácia mellett Bolíviában, Ecuadorban, Törökországban és Peruban.”

„Mivel a demokráciát világszerte támadások érik, minden eddiginél fontosabb, hogy megvédjük és kiterjesztjük a kereteit, és támogassuk az egyetemes emberi jogokat.”

-fogalmazott a politikus. 

A Progressive International tanácsadó testületében Jeremy Corbyn mellett Naomi Klein, a nagy sikerű politikai publicista, Noam Chomsky nyelvész, aktivista, publicista, Ertuğrul Kürkçü, a törökországi progresszív Népek Demokratikus Pártjának tiszteletbeli elnöke, Luka Mesec, a szlovén Balpárt vezetője, Slavoj Žižek szlovén filozófus és Jánisz Várufákisz volt görög pénzügyminiszter, marxista közgazdász is helyet foglal.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke integet beszéde végén a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az EP-választás napján (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)