Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Brüsszelben bojkott alá vonják a nők a kocsmákat, amíg nincs változás a szexuális támadások terén

Ez a cikk több mint 2 éves.

„A testem az ára annak, ha meg akarok inni egy pohár bort?”

állt az egyik transzparensen egy péntek esti brüsszeli demonstráción, ahol nők tüntettek az éjszakai klubok és bárokban tapasztalható nők elleni szexuális erőszakot megtűrő légkör ellen.

A belga főváros Place Albertine terén több százan gyűltek össze péntek este egy feminista csoport hívására, hogy bejelentsék: mostantól bojkottálják az éjszakai élet helyszíneit, amíg a szektort irányító szereplők nem hajlandóak hatékonyan fellépni a nőket ért inzultusok ellen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

RTBF Info (@rtbfinfo) által megosztott bejegyzés

Az „Önszervező és Befogadó Feminista Szervet” (Union Féministe Inclusive Autogérée – UFIA) kollektíva, amely a gyűlést és a bojkottra való felhívást kezdeményezte, levélben fordult a brüsszeli régió polgármestereihez. Ebben azt követelték, hogy a hatóságok tegyék képessé magukat „szisztematikusan azonosítani, nyilvántartásba venni és szankcionálni a problémás intézményeket és személyzetet”, amint szexuális erőszakról szóló bejelentés érkezik hozzájuk.

A tüntetők egyúttal követelték az éjszakai bárok tulajdonosaitól, hogy hatékonyan lépjenek fel a nőket ért zaklatás ellen. Ahogy a demonstráció egyik felszólalója fogalmazott:

„Az éjszakai élet szereplőit csak úgy lehet cselekvésre buzdítani, ha a pénztárcájukat fenyegetjük. Mondjuk ki hangosan: ha a nők nem mennek el többé a helyeitekre, senki nem megy el többé a helyeitekre. Ha senki nem látogatja már a helyeiteket, akkor kénytelenek lesztek visszatérni a biztonság megteremtéséhez.”

Az éjszakai életben tapasztalható, sokszor bedrogozással kezdődő erőszak felszámolására szociális média kampány is indult a brüsszeli feministák kezdeményezésére. A #balancetonbar-hashtag igen gyorsan terjed az Instagramon, ami alatt egyre több nő osztja meg tapasztalatait az éjszakai bárokban őket ért bántalmazásokról.

(A transzparensek feliratai: „Hagyjátok békén a nővéreimet!”; „Eggyel se többet!”; „Nem vagytok egyedül!”)

Korábban a brüsszeli ügyészség is megerősítette, hogy az elmúlt időszakban több, nemi erőszakkal és szexuális bántalmazással kapcsolatban indult nyomozás, de nem közölték pontosan melyik bárokban történtek az esetek. Sajtóértesülések szerint több szórakozóhelyet is megfigyelés alatt tartanak, de a feminista csoportok szerint ennek ellenére folyik tovább a szexuális visszaélések gyakorlata több helyen is.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

Segélyvonal bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

(RTBF.de)