Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Civil siker: jövőre is házhoz hozza a Posta a Gyermekek Otthongondozási Díját

Ez a cikk több mint 2 éves.

2022 január 1-jétől megnövekszik a Gyermekek Otthongondozási Díja nettó 147 ezer forintról nettó 180 ezer forintra. Ennek a jó hírnek azonban volt egy hátulütője is, ugyanis a Magyar Posta nem kézbesít házhoz 150 ezer forint feletti készpénzösszeget, így számos GYOD-ban részesülő család csak személyesen tudná felvenni a támogatást.

Ezzel kapcsolatban számos család kereste fel a Lépjünk, hogy léphessenek civil szervezetet, akik levélben keresték meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát, azon belül Novák Katalin tárcanélküli minisztert és Rétvári Bence államtitkárt. Levelükben arra kérték az EMMI-t, hogy a Magyar Posta növelje meg a kézbesíthető készpénzösszeg-határt 150 ezerről 200 ezerre.

A civil szervezet megkeresésére végül pozitívan reagált az EMMI, és biztosították a GYOD-ban részesülőket arról, hogy januártól megemeli a Magyar Posta az összeghatárt 200 ezer forintra.

„Egy lépéssel előrébb vagyunk az otthonápolás elismeréséért vívott harcban, hiszen januártól a GYOD összege eléri a minimálbért – de nem állunk meg itt” – olvashatjuk a Lépjünk, hogy léphessenek civil szervezet Facebook-posztjában, melyben a sikeres megkeresésről számolnak be. Az is kiderül a posztból, hogy az EMMI már másodszor reagált pozitívan egy hasonló kérésükre, ugyanis tavaly is meg kellett emelni a Posta összeghatárát 100 ezerről a jelenlegi 150 ezerre.

Az EMMI válaszlevelében olvashatjuk, hogy 2022 január 1-jétől emelik meg 200 ezerre a kézbesítési készpénzhatárt, annak érdekében, hogy „a beteg gyermekeket ápoló-gondozó családok számára semmilyen nehezítő körülmény, illetve pluszköltség ne merülhessen fel” a GYOD-dal kapcsolatban.

A hétfői Magyar Közlöny egy újabb jó hírt hozott a gyermekgondozási támogatásban részesülők számára. Az 556/2020. (XII. 4.) Kormányrendelet 12. paragrafusát azzal egészítette ki a kormány, hogy a koronavírus vészhelyzet megszűnéséig nem lehet felülvizsgálni az egészségi állapottól, személyiségállapottól vagy fogyatékosságtól függő ellátásokban részesülő személyeket, és az ebből fakadó támogatásokat sem lehet megszüntetni a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap utolsó napjáig.

Ezek a hírek azonban csak azoknak tudnak örömet okozni, akik gyermeküket gondozzák, azokat a felnőtteket, akik otthongondozásban részesülnek, és családjaikat a kormány szisztematikusan kihagyja az ehhez hasonló juttatások növeléséből és kedvezményekből.

A parlament Népjóléti bizottsága októberben leszavazta Ungár Péter azon javaslatát, miszerint az otthonápolási díj minden esetben, ne csak a gyermeküket otthongondozók esetében érje el a mindenkori minimálbért. Ungár javaslatában azzal érvelt, hogy  a családi, saját háztartásban végzett ápolás, gondozás társadalmi értéke mellett közvetlen, pénzbeli haszna is jelentős, hiszen a költséges intézményi ellátás kiváltásával jelentős normatívfinanszírozás is megtakarítható. Javaslatát a bizottság kormánypárti többsége mégis elutasította.

Jelenleg az idős hozzátartozóikat, házastársaikat otthon gondozók  nagyjából 50 ezer forint támogatást kapnak havonta.