Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tragédia és a tüntetések nyomán a lengyel kormány újraértelmezte saját embertelen abortusztörvényét

Ez a cikk több mint 2 éves.

A megrázó hírek és leginkább az újabb tüntetések hatására a lengyel egészségügyi minisztérium új instrukciókat küldött ki a a rendkívül szigorú és embertelen lengyel abortusztörvény értelmezésével kapcsolatban, írja a 444.

Az új értelmezés szerint ha a várandós nő egészsége vagy élete veszélyben van, akkor az abortusz végrehajtható.

Ahogy arról a Mérce is korábban beszámolt, egy 30 éves lengyel nő meghalt egy pszcynai kórházban az ország abortusztörvényének következtében.

„Egy terhes nő a magzatvíz kiáramlás miatt kórházba került, egy életképes magzattal. A betegfelvételkor kiszáradást állapítottak meg a nőnél, és megerősítették a korábban már diagnosztizált magzati rendellenességeket. A kórházi kezelés során a magzat meghalt. A kórházban töltött kevesebb mint 24 óra után a beteg is meghalt. A halál oka szeptikus sokk volt. Az elhunyt egy férjet és egy lányt hagyott hátra.”

– olvasható a család közleményében.

Az üggyel kapcsolatban a katowicei ügyészség folytat vizsgálatot, miután a hozzátartozók feljelentést tettek foglalkozás körében elkövetett bűncselekmény gyanúja miatt.

Izabela a kórházból többször is írt a családjának, hogy az orvosok nem akarnak csinálni semmit, amíg a magzatnak van szívhangja, majd ugyanerről számolt be később az ágyszomszédja is. A kórházban a nő végül szeptikus sokk következtében elhunyt.

A hírre a lengyelek ezrei mentek utcára.  Vasárnap este „Ne többet” („Ani jednej więcej”) jelszó alatt az Alkotmánybíróság elé vonultak és kormányellenes jelszavakat skandáltak. Az épület elé érkezve mécseseket gyújtottak az elhunytra emlékezve. Hétfő este megemlékezést tartottak annál a pszczynai kórháznál is, gyertyákat és mécseseket helyeztek el a kórház falánál. Szombaton több ezren vonultak utcára az abortusztilalom ellen Varsóban.

A tüntetők a „Női jogok egyenlők az emberi jogokkal”, „Senki többet!”, „Élhetett volna” jelszavakkal vonultak a varsói alkotmánybíróságtól az egészségügyi minisztérium székhelyéig. A menet elején a „Vér van a kezeteken!” feliratú transzparenst vittek.

A tüntetések most ugyan csak fájóan kis részben, de elérték a céljukat, a törvény ugyan marad, de az új értelmezés enyhít valamennyit a lengyel abortusztilalom embertelen szigorúságán.

A lengyel alkotmánybíróság még tavaly, 2020. október 22-én döntött úgy, hogy tovább szigorítja az eleve rendkívül szigorú lengyel abortusztörvényt. Így Lengyelországban csak akkor kérhető  terhességmegszakítás, ha a terhesség nemi erőszak következménye, vagy ha a magzat kihordása életveszélyt jelent a nő számára. Az alkotmánybíróság döntése értelmében a lengyel abortusztörvény a beteg magzat elvetését sem teszi lehetővé, akkor sem, ha az biztosan életképtelen. A döntést követően a rendszerváltás óta nem látott méretű tüntetések robbantak ki az országban tavaly: nem egyszer százezres tömeg gyűlt össze a nagyvárosokban.

Az új értelmezés annyiban enyhít a lengyel abortusztörvényen, hogy mostantól az orvosok nincsenek arra bíztatva, hogy az abortusz elvégzésével megvárják a várandós nőre veszélyes magzat elhalálozását, illetve a terhes nő egészségének védelme is elegendő indok a terhességmegszakításra. Így talán az Izabela-éhoz hasonló tragédiák elkerülhetőek lesznek, azonban az új értelmezéssel együtt is rendkívül szigorú lengyel abortusztörvény továbbra is nők millióinak életét veszélyezteti, teszi tönkre és kényszeríti őket megalázó helyzetbe a testük felett totális kontrollt gyakorló államhatalommal szemben.