Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízezrek vonultak az utcára Lengyelországban, mert az abortusztilalom miatt nem mentették meg egy anya életét

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több ezren vettek részt szombaton az abortusztilalom elleni tüntetésen Varsóban. A demonstráción vezető ellenzéki politikusok is megjelentek, köztük Donald Tusk, az Európai Tanács egykori elnöke, a lengyelországi ellenzék vezetője.

A tüntetést azt követően hívták össze, hogy egy dél-lengyelországi város kórházában elhunyt egy várandós nő.

A tüntetők a „Női jogok egyenlők az emberi jogokkal”, „Senki többet!”, „Élhetett volna” jelszavakkal vonultak a varsói alkotmánybíróságtól az egészségügyi minisztérium székhelyéig. A menet elején a „Vér van a kezeteken!” feliratú transzparenst vittek.

A lengyel alkotmánybíróság még tavaly októberben állapította meg, hogy a lengyel alaptörvénnyel nincs összhangban az 1993 óta érvényes abortusztilalom egyik kivétele, amely a feltehetően súlyosan beteg magzatok vetélését tiltja. Emiatt a lengyel alkotmánybíróság 2020. október 22-én úgy döntött, hogy a már érvényben lévő, eleve rendkívül szigorú abortusztörvényt tovább szigorítja.

A szabályozás szerint Lengyelországban csak akkor kérhető művi terhességmegszakítás, ha a magzat kihordása életveszélyt jelentene a nő számára, vagy  ha a gyermek nemi erőszakban fogant. A magzat gyógyíthatatlan károsodása sem elegendő ok önmagában a terhesség megszakítására.

Az alkotmánybíróság döntése heves tiltakozásokat eredményezett országszerte.  A szombati tüntetéseket az váltotta ki, hogy a demontsrálók szerint a Pszczynában elhunyt, harmincéves asszony esetében az orvosok éppen az említett alkotmánybírósági döntés miatt nem szakították meg időben a terhességet. A fiatal nő szeptemberben, a terhesség 22. hetében került kórházba. A gyermeknél már korábban fejlődési rendellenességeket állapítottak meg.

Izabela a kórházból többször is írt a családjának, hogy az orvosok nem akarnak csinálni semmit, amíg a magzatnak van szívhangja, majd ugyanerről számolt be később az ágyszomszédja is. A kórházban a nő végül szeptikus sokk következtében elhunyt.

Amint a tragikus hír nyilvánosságra került, nők ezrei vonultak Varsó utcáira. Múlt vasárnap este „Ne többet” („Ani jednej więcej”) jelszóval az Alkotmánybíróság elé vonultak és kormányellenes jelszavakat skandáltak. Az épület elé érkezve mécseseket gyújtottak az elhunytra emlékezve.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő tragédiának nevezte a terhes asszony halálát, de véleménye szerint az eset nem hozható összefüggésbe a tavalyi alkotmánybírósági döntéssel.

A harmincéves nő halála miatt szombaton Varsón kívül több lengyelországi városban is tartottak tiltakozásokat a Balti-tengeri Szczecintől a zarándokhely Częstochowáig.

(Die Zeit, Telex, MTI, 168.hu, Mérce)