Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar aktivisták is vonultak a százezresre duzzadt klímatüntetésen Glasgow-ban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az esős idő ellenére százezres tömeg vonult fel Glasgow-ban, a COP26 helyszínén, hogy hatásos és igazságos lépéseket követeljenek a klímacsúcs tárgyalóitól. A tüntetők szerint elengedhetetlen a fosszilis energiaforrások gyors és teljes kivonása a gazdaságból, hogy ne lépjük túl a veszélyes mértékű 1,5 fokos globális melegedést. Az aktivisták követelték, hogy az iparosodott országok jelentős összegekkel segítsék a fejlődő országok klímavédelmi költségeit – írja közleményben a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ).

Az egy hete tartó klímacsúcs ideje alatt több megmozdulást is szerveztek az egyébként gael nyelven „zöld helyet” jelentő skóciai városban. Így pénteken a Greta Thunberg által alapított, fiatalok által szervezett akcióiról elhíresült Fridays for Future mozgalom tartott demonstrációt a városban. A Zero Hour természetvédő kampányszervezet pedig látványos performansz keretében, a világ vezetőinek öltözve lakomáztak a bolygó szennyező tevékenységeiből. De a mostani, egyébként a világ több országában szimultán megtartott tüntetés az eddigi legnagyobb akció.

A tüntetésen a tömeghez intézett beszédében Thunberg, svéd klímaaktivista úgy jellemezte a világ vezetőinek találkozóját, mint egy újabb „két hetes bla-bla-bla”, aminek célja az eddigi „kerékvágás” fenntartása és „újabb kiskapuk létrehozása”. Szerinte nem titok, hogy a COP26 egy kudarc, mivel nem lehet a problémákat azokkal a módszerekkel megoldani, amik okozták őket.

„Azonnali és drasztikus kibocsátás csökkentésre van szükség, amilyet még nem látott a világ. A hatalomban lévők élhetik tovább az életüket az olyan vágyálmokkal töltött buborékjaikban, mint végtelen növekedés egy véges bolygón, vagy a semmiből hirtelen megjelenő technológiai megoldások, amik az összes krízist megszüntetik majd. Mindeközben a világ szó szerint lángokban áll, és a frontvonalban élők viselik a klímaválság terheit”

– mondta el beszédében Thunberg.

A tüntetésen részt vett a Magyar Természetvédők Szövetségének és az Éghajlatvédelmi Szövetség egy delegációja is, akik a tüntetéshez való csatlakozásukkal sürgetik, hogy hazánk is tegyen jelentősebb lépéseket a fosszilis energiaforrásoktól való
függetlenedésért.

„Az szeretnénk, hogy a világ döntéshozói meghallják a hangunkat. A
semmitmondó ígéretek és a környezetszennyező megoldások támogatása
helyett valós klímavédelemre és a nemzetközi egyezményekben
lefektetett célok megvalósítására van szükségünk, ez minden ember
érdeke”

– mondta Horváth Bence, a Magyar Természetvédők Szövetsége ifjúsági programjának a tagja.

A Magyar Természetvédők Szövetségének csapata a glasgow-i tüntetésen a COP26 ideje alatt. Fotó: MTVSZ

Lajtmann Csaba, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke elmondta azt is, hogy a klímacsúcsra való készülés képpen az elmúlt hónapban több mint 6000-en csatlakoztak a Mozdulj a klímáért! akciójukhoz, akiket szintén képviselnek Glasgow-ban.

A Glasgow-ban folyó COP26 eseményeit folyamatosan követjük itt, a Mércén

(BBC, via 24.hu, TheGuardian)

Címlapkép: Fotó: MTVSZ