Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Azerbajdzsánban megjelent egy török harci drónról szóló gyerekkönyv

Ez a cikk több mint 2 éves.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök vejéről, Selçuk Bayraktarról és az általa kifejlesztett, Törökországban gyártott Bayraktar TB2 nevű harci drónról szóló gyerekkönyv jelent meg az azeri könyvesboltok polcain a gyerekkönyv-szekciókban.

A szerző, Mehebbet Eszedova a török kormánypárti hírügynökségnek, az Anadolu-nak nyilatkozva arról beszélt, hogy először a tavalyi örmény-azeri összecsapások után értesült a drón létezéséről, és rögtön kutatni kezdett a témában, majd hazafias lelkesedés töltötte el a fejlesztőjének életútját látva.

„Egy példaszerű élettörténettel találkoztam, és szerettem volna megírni. Azt akartam, hogy a többi gyerek is megismerje a történetet, amit a saját gyermekemnek elmeséltem” – nyilatkozta Eszedova.

„Ez egy lelkesítő könyv, nemzeti lelkülettel megírva. A haza-és családszeretetről szól.”

– tette hozzá az azeri szerző.

A könyv borítóján egy 10 éves forma gyermek látható, amint egy hegycsúcson állva egy TB2-es harci drón húz el a feje felett.

A nemrégiben Lengyelországnak is nagy mennyiségben exportált, többek között Afrin terrorbombázásakor tesztelt török harci drónt a tavalyi Nagorno-Karabah térségében dúlt azeri-örmény háborúban is bevetették a törökök támogatását élvező azeri csapatok. A konfliktusban mintegy 5 ezren vesztették életüket.

Örményország és Azerbajdzsán a Szovjetunió felbomlása óta mélyíti a soknemzetiségű hegyi térség feletti konfliktust. A nemzetközi közösség korábban hivatalosan Azerbajdzsán új állama részeként ismerte el a karabakhi enklávét, holott lakosságának többsége örménynek vallotta magát.

A folyamatosan kiújuló harcok miatt eddig mintegy 20 ezer ember vesztette életét, és körülbelül egymillió lakosnak kellett elmenekülnie a térségből. A hosszú konfliktust mindkét oldalról emberi jogsértések, emberrablások sorozata kísérte, és a civil lakosság nagy szenvedésével, rendszeres etnikai tisztogatásokkal járt.

(Ahval News)