Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Azerbajdzsánban megjelent egy török harci drónról szóló gyerekkönyv

Recep Tayyip Erdoğan török elnök vejéről, Selçuk Bayraktarról és az általa kifejlesztett, Törökországban gyártott Bayraktar TB2 nevű harci drónról szóló gyerekkönyv jelent meg az azeri könyvesboltok polcain a gyerekkönyv-szekciókban.

A szerző, Mehebbet Eszedova a török kormánypárti hírügynökségnek, az Anadolu-nak nyilatkozva arról beszélt, hogy először a tavalyi örmény-azeri összecsapások után értesült a drón létezéséről, és rögtön kutatni kezdett a témában, majd hazafias lelkesedés töltötte el a fejlesztőjének életútját látva.

„Egy példaszerű élettörténettel találkoztam, és szerettem volna megírni. Azt akartam, hogy a többi gyerek is megismerje a történetet, amit a saját gyermekemnek elmeséltem” – nyilatkozta Eszedova.

„Ez egy lelkesítő könyv, nemzeti lelkülettel megírva. A haza-és családszeretetről szól.”

– tette hozzá az azeri szerző.

A könyv borítóján egy 10 éves forma gyermek látható, amint egy hegycsúcson állva egy TB2-es harci drón húz el a feje felett.

A nemrégiben Lengyelországnak is nagy mennyiségben exportált, többek között Afrin terrorbombázásakor tesztelt török harci drónt a tavalyi Nagorno-Karabah térségében dúlt azeri-örmény háborúban is bevetették a törökök támogatását élvező azeri csapatok. A konfliktusban mintegy 5 ezren vesztették életüket.

Örményország és Azerbajdzsán a Szovjetunió felbomlása óta mélyíti a soknemzetiségű hegyi térség feletti konfliktust. A nemzetközi közösség korábban hivatalosan Azerbajdzsán új állama részeként ismerte el a karabakhi enklávét, holott lakosságának többsége örménynek vallotta magát.

A folyamatosan kiújuló harcok miatt eddig mintegy 20 ezer ember vesztette életét, és körülbelül egymillió lakosnak kellett elmenekülnie a térségből. A hosszú konfliktust mindkét oldalról emberi jogsértések, emberrablások sorozata kísérte, és a civil lakosság nagy szenvedésével, rendszeres etnikai tisztogatásokkal járt.

(Ahval News)