Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kétfarkúak elnökét nem győzte meg Márki-Zay arról, hogy tényleg ellenzékváltás történt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ha egy helyett száz listás helyet ajánl a Kutyapártnak Márki-Zay Péter, Kovács Gergely elgondolkodott volna azon, hogy nem indul külön a pártja a jövő évi országgyűlési választáson – ezt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke nyilatkozta péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában, ahová azt követően hívták meg, hogy kedden arról beszélt a Hit Gyülekezetéhez tartozó Hit Rádióban, hogy néhány nappal korábban az ellenzéki miniszterelnök-jelölt felhívta, hogy ne induljanak önállóan.

Kovács Gergely elmondása szerint Márki-Zay telefon azt mondta neki, hogy az egyelőre virtuálisan létező hetedik frakcióban – ha a Kétfarkúak is szeretnék – próbálna egy helyet garantálni, ha cserébe nem indulnak külön a választáson.

A műsorvezető kérdésére Kovács elmondta: Márki-Zaynak nem voltak ezen túlmenően  más érvei, de ha lettek volna, szerinte azzal érvelt volna, hogy

„[…]ő leváltotta az ellenzéket, és akkor ott állnak mögötte a az ellenzéki pártok leváltott vezetői, és szomorúan néznek, mert éppen leváltották őket. Meg ugye létrejött a Tiszták Szövetsége, aminek talán most már az MSZP is a tagja lett.”

Arra az évek óta elhangzó érvről, miszerint a Kétfarkú elveszi a szavazatokat az ellenzéktől, Kovács ismét elmondta, amint az összefogás megtörténne, a Kutyapárt lenullázná magát.  Hozzátette: gondolt már arra is, hogy lemond a Kutyapárt elnökségéről, és készít egy robot, akinek csak az lesz a dolga, hogy erre a kérdésre azt ismételgesse, hogy nem fognak össze az ellenzékkel.

De azt is mondta, van még egy fontos érvük a külön indulás mellett, ez pedig az, hogy a pártnak vannak szavazói, akik egy külön induló MKKP-re szeretnének szavazni.

A Medián október közepén közzétett kutatási eredménye szerint ha nem lenne közös ellenzéki lista, akkor az MKKP magabiztosan megugorná a parlamenti bejutási küszöböt egy 6-7 százalékos eredménnyel, de az MKKP még akkor is elérhetné a bejutáshoz szükséges 5 százalékot, ha az ellenzék pártjai összefognak.

Kovács szerint azért érdemes rájuk szavazni, mert ha mindenki elmegy szavazni, aki szereti őket, akkor lesz még öt-hat képviselő a parlamentben, aki nem a Fidesz.

Az MKKP elnöke szerint más pártoktól vagy azok vezetőitől sem informálisan, sem hivatalosan nem volt ilyen jellegű megkeresés.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben nem Márki-Zay Péterrel van  a baja a Kutyapártnak, akkor miért nem segít neki – hiszen olyan frakcióban kaptak volna helyet, amelyik nem azokból a pártokból állna, amelyek eddig az ellenzéket alkották-, Kovács azt felelte: ettől függetlenül ugyanúgy ott lennének ezek a pártok, de ha Márki-Zay abban kérne segítséget, hogy szeretne az MSZP, a DK vagy a Jobbik nélkül csinálni valamit, abban szívesen segítenénk, de szerinte Márki-Zay „nincs abban a helyzetben”.

Kovács arról is beszélt, hogy Kétfarkúnak jelenleg 85 helyen van jelöltje, azonban a jelöltállításban nem is ezeket a személyeket a legnehezebb megtalálni, hanem kiépíteni mögéjük egy csapatot. Mint ismert, egy tavaly év végi, a rendkívüli jogrend idején hozott választási törvénymódosítás értelmében az országos listaállítás feltétele, hogy 14 megyében legalább 71 egyéni jelöltet állítson fel egy párt – amivel pont az MKKP-hoz hasonló kisebb pártok indulását lehetetleníthetik el.

Bár az előválasztás során Zuglóban beálltak Hadházy Ákos mögé, Kovács szerint tavasszal ott is állítanak saját jelöltet, ám a pártelnök úgy véli, ott nagy jelentősége nincs ennek, annyira csekélyek a Fidesz esélyei (mint szerinte Budapesten általában).

Ha az MKKP bejutna parlamentbe, nem fog együttműködni más pártokkal, nem köt szövetséget senkivel, hanem Kovács szerint ugyanúgy „feltalálják magukat” majd, ahogyan az önkormányzatokban teszik 2019 óta.

Mindeközben az MKKP  a választások előtt kapott kampánytámogatások szétosztásához vár ötleteket.  Így tettek a 2018-as kampánypénzünkkel, aztán a választási eredményünk alapján kapott párttámogatással is.  Most ráadásul a korábbiaknál sokkal több pénzről van szó: ha sikerrel összegyűjtik tavasszal az aláírásokat legalább 71 helyen, félmilliárd forintot is kaphatnak. Most olyan projektekre várnak ötleteket, „amelyek minél több ember számára hasznosak, viccesek, vagy jobb lesz tőlük a környék, szebb az élet”.

(atv.hu)

Címlapkép: Mérce