Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A régiónkban tombol jelenleg leginkább a koronavírus, Romániában újabb szigorítások lépnek életbe hétfőtől

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tegnapra meghaladta az eddig összesen regisztrált koronavírus fertőzöttek száma a 20 millió főt a kelet-európai térségben. Bár nálunk a negyedik hullám még meg sem közelíti a harmadik számadatait, a szomszédjaink az eddigi legsúlyosabbal küzdenek éppen. Ennek oka elsősorban a nyugati országok vakcinaprogramjaitól való lemaradás.

A Reuters összesítéséből kiderül, hogy a kontinensen a térségben a legalacsonyabb a legalább egy oltást megkapók aránya, ugyan Magyarország 62%-al a második a sorban, de észak-keleti szomszédunknál ugyanez a szám mindössze 19%.

A napi új fertőzöttek összesített száma a régiót tekintve már elérte a 83 700 főt – ez tavaly november óta a legmagasabb szám – amivel jelenleg globális szinten az új esetek 20%-a kerül ki a térségből. Miközben a világ lakosságának mindössze 4%-a él itt.

Ezzel együtt a fertőzéssel összefüggésben történő halálozások hét napos mozgóátlagában legrosszabbul teljesítő öt ország közül három, Oroszország, Ukrajna és Románia is itt található. Az alacsony átoltottság mellett ezekben az országokban a korlátozások feloldása és a vírus terjedésének kedvező hideg, nedves idő is szerepet játszhat a romló járványügyi adatokban.

Romániában a helyzet annyira súlyossá vált az elmúlt napokban, hogy újabb szigorító intézkedéseket is bevezettek. Így például az oltatlanok nem tartózkodhatnak az utcán este 8 óra után, a maszkokat bel- és kültéren egyaránt kötelezően viselni kell, illetve hétfőtől két hétre azonnali szünetet rendeltek el az iskolákban.

Október 25-től  a gyógyszertárak és az élelmiszerboltok kivételével minden zárt térbe való belépéshez védettségi igazolványt kell felmutatni.

Az országban sokadik napja 400 fő feletti a járványban elhunytak száma, megtelt az összes intenzív osztályi ágy, ami miatt a súlyos betegeknek a folyosókon kell várakozniuk az életmentő ellátásra. Eddig nyolc ország jelentette be, hogy segítséget nyújt Romániának, többek között Magyarország is vállalta ötven súlyos állapotban lévő beteg ellátását.

Az oltottsági szint jelenleg a teljes lakosság körében alig több mint 29%, a felnőtt lakosságnál 34% ez a szám, ami Bulgária után a második legalacsonyabb az EU-ban.

 

(Reuters via Portfolio, BBC)

Címlapkép: MTI/Veres Nándor