Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A határon „járőröző” fegyveres fasisztákat fegyverzett le a német rendőrség

Ez a cikk több mint 2 éves.

Mintegy 50 botokkal, bajonettekkel, macsetékkel és paprikasprével felfegyverzett fasisztát tartóztatott fel vasárnap a német szövetségi rendőrség Guben településnél, a német-lengyel határon. A „Harmadik Út” neonáci párt felszólítására cselekvő polgárok az illegális határátlépőket óhajtották feltartóztatni.

A rendőrség egész kis arzenált foglalt le az ország különböző pontjairól érkező fasisztairányú állampolgároktól, majd kiutasították őket Guben térségéből vasárnap hajnalban.

Németország a Belarusz felől az Európai Unióba érkező menekültek feltartóztatására mintegy plusz 800 rendőrt állomásoztat a határzónában a német belügyminisztérium közlése szerint.

Guben lakosai közül több tucatnyian tartottak csendes virrasztást szombaton, hogy így tiltakozzanak a tervezett szélsőjobboldali masírozgatás ellen.

A múlt hét során Horst Seehofer (CSU) konzervatív belügyminiszter határozottan kijelentette, hogy országa nem tervezi lezárni keleti határait, de vasárnap már arról beszélt, hogy a jövőben lehet, hogy mégis visszaállítanák a határellenőrzést bizonyos mértékig.

„Ha a német-lenygel határon tapasztalható szituáció nem csillapodik, meg kell fontolnunk ezt lépést Lengyelországgal és Brandenburg állammal koordinálva. A döntés meghozatala már a következő kormány feladata lesz.”

– tette hozzá Seehofer.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Alekszandr Lukasenka vezette Belorusszia menekültekkel zsarolja az Európai Uniót, amire az Unió keleti határán lévő országok pragmatikus válasza az volt, hogy nem érdekli őket a sorsuk. Lengyelország szükségállapotot hirdetett szeptemberben, ami lehetővé teszi, hogy kizárják a határterület teljes hosszában mind az újságírókat, mind bárki mást, aki segítséget nyújthatna a menekülőknek.

Agnes Callamard, az Amnesty International nemzetközi emberi jogvédő szervezet főtitkára épp vasárnap nyilatkozott a lengyel Onet nevű hírportálnak a kormány reakciójáról. Callamard figyelmeztetett rá, hogy „hamarosan emberek százait látjuk majd meghalni éhezés, kihűlés és betegségek következtében.”

Érdemes megjegyezni, hogy Németországban 2001 óta, tehát amióta az esetleges politikai motivációkat is számon tartja a német rendőrség még soha annyi szélsőjobboldaliak által elkövetett bűnesetet nem regisztráltak, mint 2020 során. A német szövetségi belügyminiszter, a német társadalom „brutalizálódásával” igyekezett magyarázni a jelenséget, hozzátéve, hogy a „politikai motivációjú bűnözés általában is egyre nagyobb probléma”, és megoldásként több rendőrségi megfigyelést ajánlott fel.

Említést érdemel, hogy ugyanúgy a menekültekkel szembeni keményvonalassága miatt sokat kritizált Seehofer volt a belügyminiszter a chemnitzi zavargások idején is, 2018-ban, amikor egy bevándorlók által elkövetett gyilkosság után a szélsőjobboldal erőszakos demonstrációkat tartott a városban, és több atrocitást is elkövettek német állampolgárok és bevándorlók, valamint a rendőrök ellen.

(Reuters)
Címlapkép: MTI/Kovács Tamás