Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyurcsány Hazafias Koalícióról és Márki-Zay miniszterelnökségéről beszélt a DK születésnapján

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a párt tízéves jubileumi rendezvényén mondott beszédében értékelte a jelenlegi politikai helyzetet, valamint az ország és a párt elmúlt tíz évét. A beszédet a Facebookon élőben közvetítették.

A DK születésnapján a volt miniszterelnök az ellenzéki előválasztás óta először említette nyilvánosan név szerint Márki-Zay Pétert, többször kiemelve, véleménye szerint ő lesz Magyarország következő miniszterelnöke.

Ezzel párhuzamosan persze azt sem felejtette el hangsúlyozni, hogy a Demokratikus Koalíció az ellenzék legerősebb pártja – ami véleménye szerint sokkal inkább felelősség, mint feljogosítottság.

Beszédében legalább 6 frakciót említett, utalva arra, hogy véleménye szerint Márki-Zaynak vagy lesz saját frakciója vagy nem – mindazonáltal mint mondta, valamennyi őt fogja szolgálni. Kifejtette, véleménye szerint, olyan együttműködésre lesz szükség a parlament és a kormány között, amire nem volt még példa, mert a kormányfő nem a legerősebb frakció embere.

Gyurcsány szerint az eljövendő helyzetben megmutatkozik a montesquieu-i hatalommegosztás a gyakorlatban, hisz meg kell majd egyeznie a törvényhozó és végrehajtó hatalomnak. Ezzel finoman kritikát fogalmazott meg a nevével fémjelzett időszakkal kapcsolatban.

„Azt gondolom, hogy ennek a fiatal demokráciának nagyon jót fog tenni hogy látja, osztott a felelősség de mégis közös, mert közös a haza és közös a tennivaló. Nem bajt látok én ebben.”

Ezután Gyurcsány arról beszélt, hogy ha „normálisak” maradnak, akkor hatalmasat győzhetnek. Kifejtette emellett, hogy az együttműködés koalícióját készülnek megalkotni – amiben a frakciók egymással és az országgyűlés a kormánnyal egyaránt együttműködnek. Ezen a ponton újfent megerősítette, hogy a kormányfő Márki-Zay Péter lesz.

Többször hangsúlyozta, hogy véleménye szerint az összefogás fontosabb, mint a DK, és mindent annak megfelelően kell nézni, hogy segítik-e vagy gátolják-e – e tekintetben pedig sokkal inkább felelősség mint jog, hogy ők az ellenzék legerősebb ereje.

Gyurcsány számos alkalommal hangsúlyozta a hazafiságot, Hazafias Koalícióként utalva az ellenzéki összefogásra.

Ezzel szemben a társadalmi igazságossággal összefüggő gondolatok jóval kisebb hangsúlyt kaptak a beszédében. Kiváltképp beszédes volt, hogy noha a Demokratikus Koalíció manapság rendszerint baloldali pártként határozza meg magát, ennek alig lehetett nyomát találni a pártelnöki beszédben.

Mint mondta, „ez már nem az a baloldal”, vagyis szakítottak a XX. századi baloldali hagyománnyal, és elsősorban az egyén szabadságára koncentrálnak. Azt is hozzátette, hogy nem felülről, hanem alulról épülnek fel, azonban fájón hiányzott ezen részből a társadalmi igazságtalanságokra való reflexió, sokkal inkább az egyén döntési és lelkiismereti szabadságára koncentrált, amik egyébként klasszikus liberális értékek.

A pártelnök a végre elért ellenzéki összefogás fontosságáról is beszélt, kiemelve, hogy ez volt a DK megteremtése mögötti gondolat, miszerint együtt kell lenniük a liberálisoknak, zöldeknek, mérsékelt konzervatívoknak, baloldaliaknak, és úgy általában a demokratikus ellenzéknek.

Gyurcsány ezen kívül is legalább annyira a jövő tavasszal esedékes választásokra koncentrált, mint amennyire az elmúlt tíz évet értékelte.

A politikus – ahogy tőle elvárható – az elmúlt évtized nehézségeit, a korábbi összefogási kísérleteket, a párt indulásakor tapasztalt szkepszist, miegymást felemlegetve az egekbe dicsérte a Demokratikus Koalíciót.

Beszélt továbbá a nyelv és a politika viszonyáról is. Mint mondta, „aki nem érti, hogy a modern politikai küzdelemnek egy része nyelvi küzdelem, az nem ért semmit ebből a politikából.”

A pártelnök kifejtette: politikai nyelvi innovációt folytatnak, „a személyes névmások küzdelme zajlik” – miszerint a gőgösök első személyben, míg a nem gőgösök második személyben beszélnek.

Azt is elmondta, hogy aki megengedi, hogy az ellenfele határozza meg őt, az elvesztette a harcát, ezzel kapcsolatban aki elfogadja a rendszer ellenzékmeghatározását, annak nem is érdemes harcba mennie. Itt érdemes megjegyezni, hogy ezek szerint a volt miniszterelnök kifogástalanul vette át a kormány harcos retorikáját.

Gyurcsány beszéde végén még odaszúrt egyet az őt központi szerepbe állító Elk*rtuk filmet dicsérőknek is, a mű vélhetően kifogásolható minőségére utalva.