Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány oltási kampánya kifulladt, az MTA helyette is maszkviselésre buzdít

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nem elegendő a lakosság 60 százalékos átoltottsága, ugrásszerűen javítnai kell ezt az arányt – írta hétfői állásfoglalásában a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége.

Az oltási hajlandóság elapadt, a tájékoztatási kampányokkal, a kistelepülésekre irányított oltóbuszokkal vagy az idősek és hátrányos helyzetűek számára szervezett oltási akciókkal sem sikerül érdemi javulást elérni a beoltottak arányában – értékeli a helyzetet a tudományos testület.

Az MTA szerint jelentősen növelni kell a lakosság átoltottsági arányát, miután továbbra is két és fél millió beoltatlan magyar állampolgár van. A tudósok hozzáteszik, az ugyancsak most jelentkező influenzajárvány is tovább súlyosbíthatja a népegészségügyi helyzetet.

A jelenleg érvényben levő járványügyi szabályoknál szigorúbb feltételekkel lehet jól védekezni ilyen  átoltottság mellett, legalábbis az MTA szerint. A tudósok szakemberek előrejelzéseire hivatkozva azt írják, az orrot és szájat eltakaró maszk használatával is több ezer emberi életet lehet megmenteni Magyarországon a negyedik hullám alatt.

„Zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot. Amikor csak lehetséges, tartson megfelelő távolságot másoktól, és gyakran fertőtlenítse a kezét!”

– írják az Akadémia honlapján.

A kormány járványügyi honlapján a hétvégi összesített adatokat közölték hétfőn. eszerint a beoltottak száma 5 909 819, közülük 5 679 589 fő már a második oltását is megkapta, 898 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. Az elmúlt három napban 2046 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 829 456 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 28 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 30 303 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 789 010 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 10 143 főre emelkedett. 715 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 109-en vannak lélegeztetőgépen.

Az új megbetegedéseket népegészségügyi szakvélemény szerint a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért kérik őket, hogy regisztráljanak, és vegyék fel az oltást mielőbb.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán