Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alakulóban a közlekedési lámpa-koalíció Németországban

Ez a cikk több mint 2 éves.

A német Zöld párt csütörtök reggel jelentette be, hogy megkezdődtek a tárgyalások a szeptemberi választások nyertesével, a szociáldemokratákkal (SPD), illetve a liberálisokkal (FDP).

Az FDP és a zöldek eddig csak külön-külön egyezkedtek az SPD-vel, közös egyeztetésre most kerül sor először. A három párt koalíciója jelentheti a közlekedési lámpa-koalíció – a pártok színei alapján: piros, sárga, zöld – kialakulását. A megbeszélés részleteit egyelőre nem akarták megosztani a nyilvánossággal a pártok képviselői.

Szerdán a zöldek vezetője, Annalena Baerbock azt nyilatkozta a sajtónak, hogy „arra a logikus konklúzióra jutottak, hogy ideje közösen folytatni a tárgyalásokat az SPD-vel és az FDP-vel, hogy minél előbb közös megállapodásra juthassanak”.

A zöldek és a liberálisok az SPD mellett Angela Merkel pártjával (CDU/CSU), a választások második helyezettjével is tárgyaltak a kormányalapítás kapcsán, azonban a szociáldemokraták még nem tették ezt meg. A választások napján Armin Laschet, a CDU/CSU kancellár-jelöltje még azt nyilatkozta, hogy „mindent meg fog tenni, hogy a CDU vezetésével alakuljon szövetségi kormány”, azonban úgy tűnik erre a jövőben nem fog sor kerülni.

2017-ben a CDU/CSU győzelme után folyamatban voltak a Jamaica-koalíció – Zöldek, CDU/CSU és FDP –megalakulásáról szóló tárgyalások, azonban az FDP útközben felállt az asztaltól, így ez a koalíció nem született meg. Ez a felállás vezetett a kereszténydemokrata-szociáldemokrata (fekete-vörös) koalícióhoz, aminek a szeptemberi választás vetett véget.

A választások napján a szociáldemokrata győztes Olaf Scholz már kijelentette, hogy a Zöldekkel mindenképpen szövetségre fognak lépni, ami egy erős, „zöldkormányhoz” vezethet. Ezzel szemben Armin Laschet szerint Scholz lemondott arról, hogy több frakciót, sokféle politikai táborból összehozzon.

Az, hogy Laschet kijelentése mennyi igazságtartalmat hordozott magában, az a következő napokban fog majd kiderülni. Norbert Walter-Borjans, az SPD társelnöke viszont nagyon bizakodva áll a tárgyalásokhoz, „nem is gondol arra”, hogy az egyeztetések ne lennének sikeresek, írja az mfor.hu.