Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: Gáz van, mert nincs gáz

Ez a cikk több mint 2 éves.

Orbán Viktor ma reggel ismét interjút adott a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök kampányüzemmódba kapcsolt, és beszélt az adóvisszatérítésről, a nyugdíjprémiumról és az orosz gázalkuról is. Ahogy azt várni lehetett, az előválasztásról nem ejtett szót.

Magyarországon adóból fizetik a nyugdíjat, nem egy felhalmozott tőkéből, amit a miniszterelnök az ország a történelmi hátterével indokolt. „Hol a németek szálltak meg, hol a szovjetek fosztottak ki, nálunk nem lehet közösségi tőkéből finanszírozni a nyugdíjat. Nem mi tartjuk el a nyugdíjasokat, ők tartottak el minket, így tehát ez egy utólagos elismerése az ő munkájuknak” – mondta a kormányfő a nyugdíjrendszerről.

Kijelentette, 80 ezer forintos, egységes nyugdíjprémiumot fognak fizetni novemberben. Több mint 400 ezer nyugdíjas ennél kevesebbet kapott volna, de Orbán szerint olyan jól áll a gazdaság, hogy mindenki megkapja a teljes összeget, ráadásul az inflációval is korrigálják a nyugdíjat, így a korrekciós kifizetésekkel egyesek akár egyszeri 100 ezer forintot is kaphatnak.

A miniszterelnök kampányüzemmódban számolt be a kormány pénzosztásáról, és a családok adóvisszatérítéséről is beszélt. Elmondta, a koronavírus-járvány az idősek mellett a családokat viselte meg a legjobban. A miniszterelnök szerint 1 millió 900 ezer ember fogja visszakapni adóját február 15-ig, de ezt az adóhivatal fogja kiszámolni, hogy a családok mennyi adót fizettek ki, amíg gyermeket neveltek.

„Gáz van, mert nincs gáz.”

Orbán az oroszokkal között gázmegállapodást is kommentálta. Elmondta, nyugaton drágább a gáz, és emelik is az árát, mert gázhiány van, szerinte Magyarország ennek megy elébe. A kormányfő az oroszokkal való szerződés megkötését is a Gyurcsány-kormány hibáival indokolta, szerinte a baloldali kormányok a nagy multik érdekeit nézték, ezért emelték a rezsi árakat. Szerinte kormányuk alatt jutott el arra Magyarország, hogy Európában a gáz a legolcsóbb, az áram pedig a második legolcsóbb. „Ideológiai vitával nem lehet benyújtani a kazánt”- mondta.

Orbán nemrégiben a kormányülés keretében részt vett a honvédség hadgyakorlatán, amiről a Kossuth Rádióban is beszélt. Szerinte nagyon fontosak a hadsereg fejlesztései. „Meg vagyok arról győződve, hogy ha nincs magyar hadsereg és baj van, akkor nem fogunk külföldről segítséget kérni” – jelentette ki, majd hozzátette:

„Én nem segítenék egy olyan NATO-tagot, ami nem tesz meg mindent hogy megvédje magát.”

Orbán elmondta, Európa a történelem során ütköző zónának használta Magyarországot, hogy  a többi ország „nyugodtan tudja folytatni a polgári életet”. Nehezményezte, hogy Brüsszel figyelmen kívül hagyta a magyar határon állított kerítés építésének költségeit.

A mai napon 633 új koronavírus fertőzöttet igazoltak, 5-en pedig meghaltak a járványban. „Aki már egyszer beoltatta magát, az megtapasztalta, hogy milyen jó védettnek lenni”- mondta Orbán. Majd kifejtette, a harmadik oltás ezt meghosszabbítja, a kormány pedig felhalmozott annyi vakcinát, hogy kétszer is, vagy akár háromszor is beoltassa az országot. „Ez egy olyan vírus, ami nem megy el, ezért senki nem reménykedhet benne, hogy ha elegen beoltatják magukat, majd eltűnik”- zárta az interjút a miniszterelnök.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán