Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Soha nem látott győzelmet arattak Grazban a kommunisták

Ez a cikk több mint 2 éves.

Magas feldolgozottság mellett úgy tűnik, fölényesen győztek a kommunisták vasárnap a grazi városi tanácsválasztáson, ezzel markáns fordulat állt be az eddig jobboldali vezetésű városban – írja a Der Standard. A nap másik nagy győztese a Zöldpárt, se a kommunisták, se a zöldek nem szereztek még ennyi szavazatot Stájerország fővárosában.

Ausztria Kommunista Pártja vasárnap esti adatok szerint a szavazatok 29,2 százalékát szerezte meg, az eddig kormányzó, ultrakonzervatív, jobboldali Osztrák Néppárt pedig 25,6 százalékos eredményt ért el.

Ez főleg annak fényében figyelemre méltó, hogy a legutóbbi választások alkalmával, 2017-ben a kommunistákat 20,3-37,8 százalékos arányban verte meg a jobboldal. A Zöldek 10,5-ről 17,2 százalékra erősödtek, a szélsőjöbboldali FPÖ 15,9-ről 10,9 százalékra esett vissza, a liberális NEOS több mint egy százalékot erősödött, 3,9-ről 5,1 százalékra, 2,2 százalékot pedig egyéb pártok szereztek meg. Érdekesség, hogy Ausztria Szociáldemokrata Pártja, ami a háború után összességében a leghosszabb ideig, 46 évig adta a város polgármesterét, a 2017-es 10-ről 9,8 százalékra gyengült.

Siegfried Naglt, a város eddig egyhuzamban leghosszabb ideig regnáló vezetőjét így 18 év után váltja a polgármesteri székben Elke Kahr. A kommunistáknak az elkövetkezendő napokban meg kell találniuk politikai szövetségeseiket, akikkel az elkövetkezendő öt évben kormányozhatják Stájerország fővárosát. Kahr korábban már kijelentette, hogy a nap másik nagy nyertesével, a zöldekkel szívesen dolgozna együtt, mindazonáltal a szavazatok százalékos megoszlása alapján bizonyára szüksége lesz a szociáldemokraták támogatására is.

Ezt azonban Kahr szerint nem koalíció formájában, inkább keretmegállapodások keretében kell elképzelni, amin belül a tanács tagjainak viszonylag nagy lenne a játéktere. A 48 tagú városi tanácsban jelen állás szerint

  • 15 helyet kapnak a kommunisták,
  • 13-at a Néppárt,
  • nyolcat a zöldek,
  • 5-5 helyet a szociáldemokraták és az FPÖ,
  • a NEOS pedig kettőt.

A város szenátusában várhatóan két-két helyet kapnak a KPÖ és az ÖVP, valamint egyet-egyet a Zöldpárt, az FPÖ és az SPÖ.

A Standard elemzése szerint a kommunisták győzelme nagyban köszönhető Kahr személyének, aki eredeti, és a nép hangján szóló kampányt folytatott, amit nem tudott kikezdeni a jobboldali és liberális pártok ellene folytatott rémhírhadjárata sem, melynek keretében többek között azt állították, hogy köztulajdonba venné a lakásállomány egy részét.

Ezzel szemben a kommunisták grazi programja számos, a társadalom széles rétegeinek érdekeit szolgáló pontot tartalmaz.

Többek között

  • városi munkahelyek létrehozását az egyre jobban elharapódzó munkanélküliség ellen,
  • lakbérplafont és bérlakásprogramot, 1 000 tanácsi lakás építését,
  • a dolgozók számára megfelelő munkakörülményeket és béreket,
  • a választások során - és már korábban is - komoly vitát kiváltó, sokak szerint nem megtérülő tervezett „mini-metróhálózat” helyett a villamoshálózat és a gyalogos, kerékpáros infrastruktúra fejlesztését,
  • a befektetői érdekek helyett a városlakók kiszolgálását,
  • és a közszolgáltatások privatizációjának megakadályozását ígérték.

A tanácsi választásokat 2022-ről hozták előre egy évvel, Nagl polgármester javaslatára, és a koronavírus-járvány valamint a lezárások miatt viszonylag rövid kampányidőszak állt a jelöltek rendelkezésére. Így a kommunisták győzelme kiváltképp jelzésértékű. A választáson a tanácsba jutottakon kívül számos marginális párt elindult, közülük kiemelkedik A Párt, ami többek között földalatti repülőteret, űrkikötőt és vegán állatkertet is ígért a kampány során.