Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Művészeti csoport verte át a német szélsőjobboldali pártot, a kampányuk is megérezheti

Ez a cikk több mint 2 éves.

Egy berlini székhelyű német radikális politikai művészeti csoport sikeres akciót hajtott végre a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland – AfD) párt ellen pár napja.

A Politikai Szépségért Központ tagjai magukat kiszállító cégnek álcázva elnyerték a párt kampánystábjának pályázatát 1 millió darab szórólap kiszállítására, azokat át is vették, ám a választók helyett a saját raktárukat vették célba velük, majd két nappal a választások előtt egyszerűen visszaküldték őket az AfD székhelyére.

Az akció után maradt két nap aligha elegendő a szórólapok más úton történő kiszállítására, így a párt jelentős mértékben esett el kampányolási lehetőségtől.

Az AfD közleménye szerint „csaló műveletről” volt szó, és a jelek szerint tisztában vannak vele, hogy kik vitték véghez azt.

„A szórólapok használhatatlanná váltak a kampányunk számára, pontosan ezt akarták elérni azok, akik emögött állnak. Szánt szándékkal ártani akartak a választásokon az AfD-nek”

– nyilatkozta az AfD társvezetője, Tino Chrupalla keserűen.

A Politikai Szépségért Központ (Zentrum für Politische Schönheit) több híres politikai akciót is végrehajtott története során. Egyik jelenleg is futó akciójukkal azt próbálják elérni, hogy a tavaly tavaszi lőszerbotrány során eltűnt katonai fegyvereket és lőszereket a lehetséges tanúk segítsenek kézre keríteni.

A botrány során – erről a Mércén mi is beszámoltunk – Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter tavaly júliusban bejelentette, hogy hiányzik több tonnányi robbanóanyag és éles lőszer a német hadsereg (Bundeswehr) kötelékébe tartozó Különleges Erőktől (KSK – Kommando Spezialkräfte). A riasztó mértékű hiányra éppen azután derült fény, hogy a védelmi minisztérium átfogó vizsgálatot kezdett a KSK soraiban, az egységnél egy ideje megfigyelhető, egyre terjedő szélsőjobboldali szimpátia és szerveződés miatt.

A művészcsoport egy másik akciója során felépítette a berlini Holokauszt-emlékmű mását egy AfD-s politikus háza előtt, miután az arról értekezett, hogy a történelem tankönyveknek a második világháború során elesett német származású áldozatokra kellene inkább fókuszálnia.

Az AfD ezeken kívül is gyakori céltáblája a különféle politikai trollkodásoknak, 2018-ban például egy csapat antifasiszta elcsente a szélsőséges párt elnökének, Alexander Gaulandnak a ruháit, amíg a politikus egy tóban fürdőzött. A 77 éves Gaulandnak ezután egy szál alsógatyában kellett elsétálnia feljelentést tenni, az antifasiszták állítólag még oda is kiáltottak neki a partról, hogy

„Náciknak nincs fürdés!”

(Reuters)