Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törvényben biztosítják a futárok alapvető jogait New Yorkban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az ételszállítással foglalkozó cégek legnépesebb amerikai piacán új törvénycsomag biztosítja a futárok alapvető jogait – számolt be a New York Times. Az új törvénykezést így is hiányosnak érzik a munkások, viszont elég volt ahhoz, hogy felhívja a figyelmet és esetleg államközi változásokban is szerepet játszon. Ettől függetlenül a cégek igyekeznek keresztbe tenni a hasonló kezdeményezéseknek.

Múlt héten a Verge közölt riportot a  New York-i  futárok különösen kitett helyzetéről. A városban dolgozó 65 000 futár nagyobbik része külföldi bevándorló, akik a legembertelenebb körülmények között kényszerülnek dolgozni. A bizonytalan bérezés és hosszú távokon felül, rendszeresen lopják el a kerékpárjaikat bűnözők.

Korábbi cikkeinkben részletesen foglalkoztunk a futárok prekár helyzetével és a haknigazdasággal. A cégek közvetítőként működnek és nem alkalmazzák a futárokat, hanem egyéni vállalkozóként számláznak a futárok számára megrendelésenként. Így a dolgozók elesnek az őket megillető jogoktól, mint az egészségügyi biztosítástól, a fizetett szabadságtól és a kiszámítható munkavégzéstől.

Az egyéni vállalkozói státusz miatt szakszervezetet se tudnak alapítani, hogy így  harcoljanak együtt az emberségesebb körülményekért. A szétaprózódott munkavégzés miatt nincsen kapcsolat a dolgozók között.  Ettől független vannak próbálkozások, még itthon is, amelyek részleteiről szintén beszámoltunk.

Az Európai Unió szintúgy tervezi a haknigazdaság szabályzására vonatkozó irányelvek kidolgozását. Egyelőre a tagállami szinten nem, vagy csupán különböző szabályzás vonatkozik a haknigazdaságba tartozó cégekre, így jelentősen eltér, hogy mekkora nyomás alatt vannak a dolgozók. Az egyre kizsákmányolóbb munkaszervezésre különösen égető lenne egy átfogó európai szabályzás létrehozása, azonban félő, hogy az a cégek érdekeit fogja szem előtt tartani. Az európai jogalkotók eddig már tízszer találkoztak az online platformcégek képviselőivel, míg a szakszervezetekkel és munkásokkal egyszer sem.

Az új New York-i szabályzástól azt remélik, hogy hamarosan országszerte alkalmazásra kerül majd. Az új törvénycsomag megtiltja, hogy pénzt kérjenek a bér kiutalásáért, és tiltja azt is, hogy pénzt kérjenek a futároktól a táskák után, valamint kötelezővé teszik a borravalóra vonatkozó irányelvek nyílt kommunikációját és az éttermeknek mosdóinak ingyenes használatát a futárok számára. Ezeken túl lehetőséget kell biztosítani bizonyos alkalmazás beli beállításokat a futárok számára, így a szállítási távolságra és útvonalra vonatkozó egyéni preferenciákat.

A szabályzás hiánya tűrhetetlen helyzetet teremtett. Egy ötszáz fő megkérdezésével készítet felmérés alapján a válaszadók háromnegyede magának fizette az egészségügyi ellátását, több mint felüktől pedig már loptak a munkavégzés során és negyedüket erőszakosan is rabolták már ki.

Így is hagy maga után kivetni valót az új törvénykezés. Arról például nem értekezik, hogy a munkásoknak továbbra is egyéni vállalkozóként kell dolgozniuk a platformcégeknek, így továbbra se rendelkezhetnek a dolgozókat megillető jogokkal.