Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pénteken rekordrészvétellel, összesen már több mint 350 ezren szavaztak az előválasztáson

Ez a cikk több mint 2 éves.

Rekordrészvétellel zajlott az ellenzéki előválasztás ötödik napja: szeptember 24-én, pénteken 60298-an szavaztak személyesen, 14423-an pedig online. Összesen tehát 74721 fő adta le voksát az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekre és képviselőjelöltekre a nap folyamán, mindösszesen pedig már több mint 350 ezren szavaztak – adta hírül az Országos Előválasztási Bizottság.

A szavazópontok listája itt érhető el.

Tegnap stabilizálódott az online várakozók száma, és már rendben tudják leadni szavazatukat a csak online szavazni képes választók, ugyanakkor továbbra is azt kérik a szervezők, hogy aki teheti, személyesen szavazzon, az online lehetőséget ugyanis elsősorban a külföldön vagy más településeken élő, illetve mozgáskorlátozott választópolgároknak ajánlják, hiszen ennek az intézménynek az elsődleges funkciója a mozgóurna és az átjelentkezéses szavazás helyettesítése.

Mint ismert, bár eredetileg múlt hét szombaton kezdődött az előválasztás, alig néhány órával azután, hogy elindult, fel kellett függeszteni azt, mert a lebonyolító informatikai rendszer felmondta a szolgálatot. A leállás mind az online, mind a személyes szavazást érintette, így az első forduló időtartamát a kiesés miatt két nappal (szeptember 28-áig) meghosszabbították. Ezzel kapcsolatban most azt is közölték, hogy a pénteki napon felkerültek az előválasztás honlapjára a múlt hétvégéről elmaradt szavazási alkalmak pótidőpontjai is.

Az előválasztás  informatikai hátteréért felelős aHang szerdán osztotta meg a leállás technikai részleteit: „Szeptember 17-én 19 és 21 óra között időszakos, majd 18-án 8 órától fokozatosan erősödő anomáliák jelentkeztek egy hazai szolgáltatónál elhelyezett szervereink működésében, amelyek 10 órától a rendszer teljes leálláshoz vezettek. Az informatikusokkal és a szerverszoba-szolgáltatóval történt többszöri egyeztetés után sem sikerült a problémára azonnali megoldást találni, de minden jel az erőforrások extrém és indokolatlan túlterhelésére mutatott” – írták.

A civil szervezet azóta folyamatosan beszámol az éppen megosztható információkat az előválasztás rendszereit ért támadásokról.

A naponta frissülő beszámoló szerint az utóbbi öt napban több alkalommal is „támadást előkészítő tevékenységet”, „kártékony tevékenységet” és hálózati támadást észlelt a rendszer.

Az ellenzéki múlt szombaton közös nyilatkozatban vádolta meg a kormányt a támadással. Azt írták – különösebb konkrét bizonyíték felmutatása nélkül – hogy: „A Karmelita kolostor urainak offenzívája csak ideig-óráig akaszthatja meg a munkát.”

A Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya feljelentést követően nyomozást indított a 18-án történt támadás körülményeinek felderítésére, a vizsgálat már meg is kezdődött az aHang (Magyarhang Nonprofit Kft.) munkatársainak megkeresésével.

Címlapkép: Egy választó leadja voksát a 2021-es ellenzéki előválasztáson. Fotó: Mérce