Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már több mint kétszázezren szavaztak az előválasztáson

Ez a cikk több mint 2 éves.

Valamivel kevesebben, mint az eddigi rekordot jelentő keddi napon (akkor közel 73 ezren szavaztak), de így is 61 708 fő vett szerdán az előválasztáson – közölték csütörtökön reggel az előválasztás hivatalos Facebook-oldalán. A szavazás harmadik (érvényes) napján 57 806 szavazó járult a sátrakhoz, online pedig 3 902-en adták le voksaikat.

Ez azt jelenti, hogy a hétfői részvétellel (67 ezrer) összeadva már több mint 200 ezren szavaztak eddig.

A közlemény szerint az online szavazni vágyók száma továbbra is nagyon magas. A kapacitás bővítésén folyamatosan dolgoznak, hogy minél több szavazni vágyót ki tudjanak szolgálni.

Az előválasztás lebonyolítói arra kérik azonban a választópolgárokat, hogy aki csak teheti, inkább személyesen szavazzon, mivel az jelen állás szerint „gyorsabb és egyszerűbb”.

„A személyes szavazás gyorsabb és egyszerűbb, csütörtöktől ráadásul melegebb, szárazabb idő várható. Az online szavazás elsősorban a külföldön vagy belföldön, de az állandó lakcímüktől tartósan távol tartózkodók, valamint a mozgáskorlátozottak szavazati jogának gyakorlását hivatott elősegíteni, helyettesítve az általános választáson alkalmazott átjelentkezéses és mozgóurnás szavazási módokat. Kérünk mindenkit, aki csak teheti, hogy adja át a foglalt videóazonosítási időpontját egy rászorulónak!”

– olvasható a bejegyzésben.

Mint ismert, bár eredetileg szombaton kezdődött az előválasztás, alig néhány órával azután, hogy elindult, fel kellett függeszteni azt, mert a lebonyolító informatikai rendszer felmondta a szolgálatot. A leállás mind az online, mind a személyes szavazást érintette.

Az ellenzék először úgy kommentálták az összeomlást, hogy az a nagy érdeklődésnek tudható be, egyúttal egyfajta sikerként is értékelték azt, hozzátéve hogy csak a váratlanul sok résztvevő miatti kapacitásbővítés áll a háttérben. Később azonban már azt állították, hogy a rendszert irányított támadás érte: „nem sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett”.

A szervező pártok szombaton bejelentették, hogy a szavazás csak hétfő reggel folytatódhat, vasárnap pedig arról is határoztak, hogy az első forduló időtartamát a kiesés miatt két nappal (szeptember 28-áig) meghosszabbítják.

Az ellenzéki szombaton közös nyilatkozatban vádolta meg a kormányt a támadással. Azt írták – különösebb konkrét bizonyíték felmutatása nélkül – hogy: „A Karmelita kolostor urainak offenzívája csak ideig-óráig akaszthatja meg a munkát.”

Az előválasztás  informatikai hátteréért felelős Ahang  szerdán osztotta meg a leállás technikai részleteit: „Szeptember 17-én 19 és 21 óra között időszakos, majd 18-án 8 órától fokozatosan erősödő anomáliák jelentkeztek egy hazai szolgáltatónál elhelyezett szervereink működésében, amelyek 10 órától a rendszer teljes leálláshoz vezettek. Az informatikusokkal és a szerverszoba-szolgáltatóval történt többszöri egyeztetés után sem sikerült a problémára azonnali megoldást találni, de minden jel az erőforrások extrém és indokolatlan túlterhelésére mutatott” – írták.

„Az előválasztás informatikai rendszerét megbénító szombati esemény nem egy megszokott túlterheléses, vagyis úgynevezett DDoS-támadás volt, mert nem azzal operált, hogy kamu felhasználók sokaságát engedte a rendszerre, hanem valahogy megtudták annak a szervernek az IP-címét, amelyről a rendszer futott, és erre szabadítottak rá jelentős, 1 gigabitnyi adatot” – mondta a Hvg-nek Bedő Dávid, az előválasztást szervező Országos Előválasztási Bizottság momentumos tagja.

A Telexnek nyilatkozó kiberbiztonsági szakértő a rendelkezésre álló információk alapján azt a megállapítást tette, hogy „az, hogy nem volt támadás, kizárható. Ha kicsi volt, akkor is volt”.

Az Ahang közlése szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya feljelentést követően nyomozást indított a 18-án történt támadás körülményeinek felderítésére.

(Mérce, Telex.hu, Hvg.hu)