Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jakab Péter etikai vizsgálatot kezdeményez Tóth Csaba ellen, miután Hadházy Ákos levélben kereste meg őt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje a Facebook-oldalán megjelentette közleményben jelentette be, hogy etikai vizsgálatot indít Tóth Csaba, zuglói országgyűlési képviselő ellen az Országos Előválasztási Bizottságnál. Jakab, akinek pártja az MSZP, a DK és a Párbeszéd mellett szintén Tóth Csabát támogatja Hadházy Ákossal szemben az előválasztáson, közleményében úgy fogalmaz, jónéhány kritikát kapott, amiért a Tóth mögé álltak be a kerültben.

„Számtalanszor elmondtam, sejtetésre nem adok. Most azonban Hadházy Ákos levélben keresett meg engem és Karácsony Gergelyt, melyben arról ír, hogy immár bizonyítani is tudja az állításait. Vallom, hogy a bűnnek nincs színe, csak elkövetője”

-írja közleményében Jakab.

Ezekre a napokban nyilvánosságra hozott dokumentumokra alapozva arra kéri az előválasztás lebonyolításáért felelős Országos Előválasztási Bizottságot, hogy vizsgálják meg, részt vehet-e Tóth Csaba a továbbiakban az előválasztáson vagy sem.

Frissítés (12:25):

Tóth Csaba közleményben reagált a vizsgálatra. A szerkesztőségünkhöz is eljutatott szöveget szó szerint közöljük:

„Vagyonnyilatkozatom minden tényt és adatot hiánytalanul tartalmaz, nincs semmilyen eltitkolt vagyonom, minden vizsgálat elé nyugodt szívvel állok, elszámolnivalója annak, azoknak van, akik nemtelen eszközökkel akarnak lejáratni.

Tóth Csaba, Zugló országgyűlési képviselője”

Korábban írtuk:

Tóth Csaba a hét elején ahelyett, hogy részt vett volna a Partizán előválasztási vitájában, bejelentette, hogy feljelenti a csatorna vezetőjét, a viták moderátorát Gulyás Mártont. Így a vitán Hadházy Ákos egyedült vett részt, erről készült beszámolónk itt elolvasható. Tóth ezzel együtt péntekre a Zugló TV-be hívta Hadházyt, hogy ott csapjanak össze, aminek a Momentum által támogatott politikus eleget is tett.

A vita során Hadházy többször is szóba hozott egy Tóth bizalmasai által 2012-ben Zalaegerszegen létrehozott alapítványt. Bár az MSZP-s képviselő a témát azzal próbálta meg elterelni, hogy az Első Lépés Inkubátorház Alapítványnak semmi köze a kerülethez, azonban mint az később kiderült, annak vezetői jelenleg is fontos pozíciókat töltenek be Zuglóban, illetve egy általuk vásárolt 26 ezer négyzetméteres gyártelepre Tóth cégének vásárlási joga van.

Hadházy a vitát követően nem sokkal KorrupcióINFO nevű weboldalára töltött fel a területtel kapcsolatos dokumentumokat, ezek alapján az Első Lépés Inkubátorház Alapítványt 2012-ben 100 ezer forintos induló vagyonnal hozták létre. Egy évvel később az alapítvány megvásárolt egy gyártelepet a XXII. kerületi Gyár utcában, aminek vélhető vételára 111,2 millió forint meg is jelent az azévi beszámolójukban. Nem sokkal később az ingatlan tulajdoni lapján megjelent egy jelzálog a fenti összeg erejéig a Employers Consulting Kft.-nek, aminek tulajdonosa az alapítvány egyik alapítója Funtig Zoltán. Azaz az Első Lépés Inkubátorháznak innen lehetett fedezete a terület megvásárlására.

Az Employers Consulting Kft. ezt az összeget Tóth Csaba cégétől, a Tigris-1993 Kft.-től kaphatta, mivel annak 2013-as beszámolója szerint pont 111,2 millió forint értékben adtak valakinek tartós kölcsönt.

Erre utal az is, hogy három évvel később, 2016-ban Funtig cége átadta a jelzálog- és vételi jogát 111,2 millió forint erejéig a Tigris-1993 Kft.-nek. Ez azt jelenti, hogy Tóth Csaba cége bármikor megszerezhetné a több százmilliót érő gyártelepet, addig viszont nem kell feltüntetnie a vagyonnyilatkozatában a saját tulajdonaként. A Hadházy Ákos által közétett dokumentumok közt található egy levél, ami arra utal, hogy Tóth Csabát már korábban is érdekelte a terület. Eszerint a képviselő 2012 augusztusában értékbecslést kért az ingatlanra, majd végül azt mégsem az ő cége, hanem a bizalmasai által létrehozott alapítvány vásárolta meg.

Az Első Lépés Inkubátorház Alapítvány vezetői Hajdú Flórián, Zugló alpolgármestere 2014 óta, Békefi László, a kerület átláthatósági biztosa és Funtig Zoltán, akit a kerület a parkolási díjak behajtásával bízott meg.

Hadházy Ákos a Facebook-oldalán tett közzé képeket a gyártelepről:

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi